Ψάχνετε για έναν γευστικό και φυσικό τρόπο για να ενισχύσετε την υγεία σας; Μην ψάχνετε πέρα από το ταπεινό σκόρδο. Είτε είστε λάτρης του διακριτικού του αρώματος είτε όχι, το σκόρδο είναι το κλειδί για πολλά οφέλη για την υγεία. Από τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης μέχρι τον έλεγχο του διαβήτη, αυτό το ισχυρό συστατικό χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε παραδοσιακές θεραπείες. Πώς όμως μπορείτε να κάνετε το σκόρδο καθημερινό μέρος της διατροφής σας χωρίς να κατακλύσετε τις γευστικές σας προτιμήσεις; Μη φοβάσαι! Σας καλύψαμε με μερικούς νόστιμους και εύκολους τρόπους για να εντάξετε το σκόρδο στα γεύματά σας. Η ενσωμάτωση του σκόρδου στην κανονική διατροφή σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η προαγωγή της υγείας της καρδιάς, ο έλεγχος του διαβήτη και η μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων. Ενώ το ωμό σκόρδο μπορεί να μην είναι εύγευστο για όλους, υπάρχουν αρκετοί νόστιμοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να καταναλώσετε το σκόρδο και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του.
Πώς να τρώτε σκόρδο καθημερινά για μέγιστα οφέλη
1. Ωμό σκόρδο με άδειο στομάχι
Η κατανάλωση ωμού σκόρδου με άδειο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. «Η αλισίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο ωμό σκόρδο, είναι γνωστή για τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης και αραίωσης του αίματος», εξηγεί ο Δρ Prasad. Για να βιώσετε αυτά τα οφέλη, απλά φάτε μερικές σκελίδες ωμό σκόρδο με ένα ποτήρι νερό το πρωί. «Η αλισίνη αραιώνεται όταν μαγειρεύεται, επομένως ο ιδανικός τρόπος για να καταναλώσετε το σκόρδο είναι να το φάτε ωμό και με άδειο στομάχι», λέει ο Δρ Prasad. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ωμού σκόρδου με ένα ποτήρι νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της υγείας της καρδιάς και τη διαχείριση του διαβήτη, διατηρώντας παράλληλα την περισσότερη τροφή. Εάν ανησυχείτε για την αναπνοή του σκόρδου , μπορείτε να το καταναλώσετε με λεμόνι, μηλόξυδο ή ζεστό νερό για να το διαχειριστείτε.
2. Τσάι σκόρδου
Το τσάι με σκόρδο είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους προτιμούν μια πιο ήπια γεύση ενώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του σκόρδου. Για να ετοιμάσετε το τσάι σκόρδου, συνθλίψτε μια σκελίδα σκόρδο και προσθέστε τη σε ένα φλιτζάνι νερό. Βράζουμε το τσάι για λίγα λεπτά και μετά προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα. Αφήστε το μείγμα να βράσει για μερικά λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Τέλος, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Αυτό το γευστικό και το ανοσοποιητικό φλιτζάνι τσάι σκόρδου το πρωί μπορεί να σας κρατήσει υγιείς.
3. Σκόρδο και μέλι
Ο συνδυασμός σκόρδου με μέλι είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να εντάξετε το σκόρδο στην καθημερινότητά σας. Κόβουμε μια σκελίδα σκόρδο σε τρία με τέσσερα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα κουτάλι. Προσθέστε μερικές σταγόνες μέλι στο κουτάλι και αφήστε το να καθίσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, μασήστε το σκόρδο προσεκτικά και καταπιείτε το. Εάν η γεύση είναι πολύ έντονη, μπορείτε να πιείτε μερικές γουλιές ζεστό νερό μαζί της. Εναλλακτικά, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα μείγμα συνδυάζοντας 10 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες με 5 κουταλιές της σούπας μέλι. Πάρτε μια κουταλιά από αυτό το μείγμα με άδειο στομάχι καθημερινά για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος.
4. Ψητό σκόρδο
Το ψήσιμο του σκόρδου αναδεικνύει μια απαλή και ελαφρώς γλυκιά γεύση, ενώ διατηρεί τα οφέλη του για την υγεία. Για να ψήσετε το σκόρδο, κόψτε την κορυφή ενός βολβού σκόρδου, εκθέτοντας τις σκελίδες. Περιχύνετε τη λάμπα με ελαιόλαδο και την τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Ψήστε το στο φούρνο στους 200°C για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι τα γαρίφαλα να γίνουν μαλακά και χρυσαφί. Μόλις κρυώσουν, στύψτε τις ψημένες σκελίδες σκόρδου από τη φλούδα τους και απλώστε τις στο ψωμί ή ανακατέψτε τις σε ντιπ και σάλτσες. Το ψητό σκόρδο προσθέτει ένα νόστιμο βάθος γεύσης στα πιάτα σας, ενώ παρέχει τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά του για την υγεία.
5. Χρησιμοποιήστε το σκόρδο στην καθημερινή μαγειρική
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντάξετε το σκόρδο στην καθημερινή σας διατροφή είναι να το προσθέσετε στα κανονικά σας γεύματα. Το σκόρδο συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία από πιάτα, όπως λαχανικά, κάρυ, ντάλ, σούπες και πατάτες τηγανιτές. Ψιλοκόψτε ή ψιλοκόψτε τις σκελίδες σκόρδου και τις σοτάρετε σε λίγο λάδι πριν προσθέσετε άλλα υλικά για να εμποτίσετε τα πιάτα σας με την αρωματική του γεύση. Να θυμάστε ότι το μαγείρεμα του σκόρδου μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα της αλισίνης, οπότε αν προτιμάτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του για την υγεία, προσθέστε κιμά ωμό σκόρδο στα μαγειρεμένα γεύματά σας λίγο πριν τα σερβίρετε.
Ενσωματώνοντας το σκόρδο στα κανονικά σας γεύματα, μπορείτε να βιώσετε τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα του για την υγεία απολαμβάνοντας παράλληλα τις πλούσιες γεύσεις που φέρνει στα πιάτα σας!