Και μπορεί ο τρόπος μαγειρέματος του μπακαλιάρου να διαφέρει -άλλοι το ετοιμάζουν ως φιλέτο σε κουρκούτι, ενώ κάποιοι προτιμούν να φτιάχνουν ψαροκροκέτες-, το συνοδευτικό της συνταγής όμως είναι πάντοτε ένα: η σκορδαλιά!
Πατάτα ή ψωμί για την σκορδαλιά;
Υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές, όταν θέλει κανείς να ετοιμάσει μια σκορδαλιά. Η πρώτη θέλει τη συνταγή να γίνεται με βάση την πατάτα, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι και εκείνη που γίνεται με ψωμί και καρύδια.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Αν είναι να φτιάξετε τη συνταγή, μη λυπηθείτε το σκόρδο. Μπορείτε ωστόσο να μειώσετε την αψάδα του με δυο-τρία τρικ. Αρχικά δοκιμάστε να αφαιρείτε το φύτρο από κάθε σκελίδα σκόρδου. Φαίνεται πως εκεί η μυρωδιά και η γεύση είναι πιο έντονη.
Επιπλέον, μπορείτε να ψήσετε το σκόρδο στο γκριλ πριν το χρησιμοποιήσετε στην σκορδαλιά ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε πάστα σκόρδου, που διατηρεί το ξεχωριστό του άρωμα, αλλά χωρίς την έντονη αψάδα.
Σε συνταγές όπως η σκορδαλιά, οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και καλό είναι να είστε φειδωλοί στο λάδι και το ξίδι, αλλά και στο αλάτι, προσθέτοντας επιπλέον υλικά εφόσον δοκιμάσετε την πάστα σας.
Υλικά
- 200 γρ. ψίχα καρυδιού
- 3 φέτες μαύρο πολύσπορο ψωμί ή 2 κρητικά παξιμάδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. ξίδι
- 3-4 ποτήρια ελαιόλαδο
- Αλάτι
Προετοιμασία
- Μουσκεύουμε το ψωμί και στύβουμε καλά να φύγουν τα παραπανίσια υγρά. Πολτοποιούμε και το σκόρδο και προσθέτουμε στο ψωμί
- Θρυμματίζουμε τα καρύδια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε και το ψωμί με το σκόρδο, το λάδι, το ξίδι και αλατίζουμε
- Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, αν είναι απαραίτητο
- Σερβίρουμε μαζί με τον μπακαλιάρο