Διατροφή

Scones πορτοκάλι: Υπέροχα scones με άρωμα πορτοκάλι και μαρμελάδα κεράσι

Scones πορτοκάλι: Υπέροχα scones με άρωμα πορτοκάλι και μαρμελάδα κεράσι
Scones πορτοκάλι: Ας δούμε πώς μπορούμε να απολαύσουμε αυτά τα υπέροχα scones με πορτοκάλι, με τη συνοδεία της φρουτένιας μαρμελάδας κεράσι.

Τα scones είναι ιδανικά για πρωινό, για σνακ στην παραλία ή στις εκδρομές σας, στο πικ νικ ή όποτε θέλετε κάτι χορταστικό, θρεπτικό και πεντανόστιμο. Ας δούμε πώς μπορούμε να απολαύσουμε αυτά τα υπέροχα scones με πορτοκάλι!

  • 450 γρ αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 15 γρ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι ψιλό αλάτι
  • 80 γρ ζάχαρη άχνη
  • 80 γρ βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κύβους και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200-250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Σαντιγί, για σερβίρισμα

Οδηγίες παρασκευής

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Τρίψτε το βούτυρο μέχρι να έχετε μια λεπτή, άκομψη τριμμένη φρυγανιά – κάντε το με το χέρι ή σε ένα ανεξάρτητο ηλεκτρικό μίξερ με το εξάρτημα κουπιών.
  • Αφαιρέστε το χυμό του πορτοκαλιού, ζυγίστε το (σε γραμμάρια) σε ένα ξεχωριστό μπολ και προσθέστε αρκετή κρέμα γάλακτος ώστε το συνολικό βάρος να φτάσει τα 300 γραμμάρια. Ανακατέψτε για να αναμειχθούν, στη συνέχεια προσθέστε στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατέψτε – αν το κάνετε με το χέρι, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι βουτύρου ή παλέτας για να «κόψετε» τα υγρά συστατικά σε στεγνά.
  • Μόλις όλα αρχίσουν να μαζεύονται, βάλτε τα χέρια σας και φέρτε τα μαζί σε μια λεία ζύμη. Αλευρώνετε ελαφρά έναν πάγκο – και εννοώ ελαφρά: απλά ένα ξεσκόνισμα – και στη συνέχεια ζυμώνετε τη ζύμη για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, μέχρι να γίνει λεία. Σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Χωρίζουμε τη ζύμη του σκονιού στα 10 – τη ζυγίζω και μετά τη διαιρώ με το 10 για την ακρίβεια. Τυλίξτε κάθε μερίδα σε μια τραχιά μπάλα –όσο πιο τραχιά, τόσο το καλύτερο– στη συνέχεια βάλτε το στρωμένο ταψί και ξεκουραστείτε για άλλα 10 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με μια πρέζα αλάτι και όσο το δυνατόν μικρότερο νερό. Μόλις ξεκουραστούν, γλασάρετε άφθονα τα ακατέργαστα scones με το πλύσιμο των αυγών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής και, στη συνέχεια, πασπαλίστε γενναιόδωρα πάνω από τη ζάχαρη πέρλα, εάν χρησιμοποιείτε.
  • Ψήνουμε για 15-17 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν, στη συνέχεια αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα. Σερβίρουμε με την από κάτω μαρμελάδα και φυσικά πηγμένη κρέμα.

Μαρμελάδα κεράσι, γλυκάνισο και σέρι

Αυτή η μαρμελάδα έχει υπέροχα έντονη γεύση κεράσι. Ακόμη και η πεθερά μου, που είναι αιώνια φασαριόζικη με τα μπαχαρικά, δεν κατάλαβε ότι ο γλυκάνισος ήταν εκεί μέσα, γιατί δεν τραγουδάει τόσο τη δική του μελωδία όσο εναρμονίζεται με αυτή του κερασιού. Θα χρειαστείτε ένα αποστειρωμένο βάζο μαρμελάδας.

  • 400 γρ φρέσκα κεράσια
  • 70 ml sherry
  • γλυκάνισος
  • 275 γρ μαρμελάδα ζάχαρη

Οδηγίες παρασκευής

  • Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα κεράσια και, στη συνέχεια, βγάλτε τα κουκούτσια – Μου είναι παράξενα ικανοποιητικό να τα σκίζω πάνω από ένα μπολ και να ξεριζώνω τα κουκούτσια με τα δάχτυλά μου, αλλά μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιήσετε ένα νέο εργαλείο για κουκούτσια. Κατέληξα με περίπου 340 γραμμάρια σάρκας κερασιού αφού το έκανα αυτό.
  • Βάλτε τα κεράσια, τώρα χειρότερα για χρήση, σε μια μέτρια κατσαρόλα με το σέρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Σε δυνατή φωτιά, αφήστε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια κατεβάστε τη φωτιά και αφήστε να εμποτιστεί για μια ώρα – φροντίστε ο γλυκάνισος να παραμείνει πλήρως βυθισμένος.
  • Μετά από αυτό το διάστημα, αφαιρέστε και πετάξτε τον αστεροειδή γλυκάνισο και προσθέστε τη μαρμελάδα ζάχαρη και μετά βάλτε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύοντας συχνά, αφήστε τη μαρμελάδα να βράσει μέχρι να φτάσει τους 105 C σε ένα ψηφιακό θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης.
  • Ρίχνουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε ένα αποστειρωμένο βάζο μαρμελάδας, σφραγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Φυλάσσετε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπου θα διατηρηθεί για 12 μήνες. Μόλις ανοίξει, βάλτε το στο ψυγείο και φάτε μέσα σε τρεις μήνες.