Οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, σύμφωνα με στοιχεία της κυβερνητικής έρευνας. Τα σάντουιτς – τα οποία σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί τρώνε κάθε μέρα – είναι ο κύριος ένοχος. Διατροφολόγοι, γιατροί και υπάλληλοι δημόσιας υγείας προσπαθούν να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν τα σάντουιτς τους πιο υγιεινά, πιστεύοντας ότι ακόμη και απλές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.
Τα σάντουιτς είναι η νούμερο ένα πηγή νατρίου και κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου και το 19% των ημερήσιων θερμίδων κορεσμένων λιπαρών, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων ομοσπονδιακής έρευνας. Τα σάντουιτς συνεισφέρουν στο 7% των καθημερινών προστιθέμενων σακχάρων, το ίδιο ποσοστό με τα δημητριακά και τις μπάρες πρωινού. «Το τυπικό σάντουιτς με επεξεργασμένο κρέας και τυρί, τρώτε κυριολεκτικά μια βόμβα καρδιάς», λέει ο Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής διατροφής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Η περίσσεια νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι άνθρωποι τρώνε επίσης σχεδόν 100 θερμίδες επιπλέον τις ημέρες που τρώνε σάντουιτς, σύμφωνα με δεδομένα ομοσπονδιακής έρευνας που αναλύθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Urbana-Champaign. Τα σάντουιτς είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα γεύματα. Οι Αμερικάνοι που έχουν περιοριστεί στο χρόνο αναζητούν σάντουιτς επειδή είναι νόστιμα, φορητά, συχνά φθηνά και πανταχού παρόντα, κυριαρχούν στα μενού των φαστ φουντ, των εταιρικών καφετεριών και των σχολικών μεσημεριανών.
«Οι Αμερικανοί τρώνε τόσο πολύ από τα γεύματά τους χωρίς να κάθονται σε ένα τραπέζι. Τρώνε στα αυτοκίνητά τους ή στο γραφείο τους, οπότε τα σάντουιτς είναι εύκολα», λέει η Έρικα Κέννεϊ, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής για τη δημόσια υγεία στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε σάντουιτς, λένε οι διατροφολόγοι. Αλλά μπορείτε να τα κάνετε πιο υγιεινά, με πιο θρεπτικά ψωμιά και γέμιση. Τα σάντουιτς μας δεν ήταν πάντα τόσο άσχημα για εμάς. Τα σάντουιτς έχουν γίνει λιγότερο υγιεινά τα τελευταία 40 χρόνια, λέει ο Δρ Mozaffarian. Οι ένοχοι περιλαμβάνουν:
- τα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά στο ψωμί,
- και την ώθηση με χαμηλά λιπαρά που απογειώθηκε τη δεκαετία του 1980, η οποία τώρα οι διατροφολόγοι λένε ότι οδήγησε στην κατανάλωση περισσότερων αλλαντικών που διατίθενται στο εμπόριο ως χαμηλών λιπαρών.
Το μέγεθος των σάντουιτς -και η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες- έχει επίσης αυξηθεί. Ένα τυπικό σάντουιτς γαλοπούλας τη δεκαετία του 1980 περιείχε περίπου 320 θερμίδες, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένα σάντουιτς γαλοπούλας περιείχε περίπου 820 θερμίδες.
Αλλάξτε το ψωμί σας
Το πρόβλημα με τα σάντουιτς ξεκινά από το ψωμί, λένε οι ερευνητές. Το κλασικό λευκό ψωμί, το υποβρύχιο ψωμάκι ή η γαλλική μπαγκέτα είναι κυρίως υδατάνθρακες σε μορφή λευκού αλεύρου υψηλής επεξεργασίας. «Μετατρέπεται σε ζάχαρη μόλις χτυπήσει τη γλώσσα σου», λέει ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Η βιασύνη του σακχάρου προκαλεί αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια αιχμές ινσουλίνης για να αντισταθμίσει. Στη συνέχεια, η γλυκόζη στο αίμα πέφτει, με αποτέλεσμα να πεινάτε ξανά γρήγορα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων υψηλής επεξεργασίας με την πάροδο του χρόνου συμβάλλει στην αύξηση βάρους και στον διαβήτη. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως, λέει η Christina A. Roberto, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής υγείας στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της επεξεργασίας των υδατανθράκων για την πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα και σας κρατούν χορτάτους περισσότερο, λέει ο Δρ Roberto.
Αναζητήστε ψωμί από 100% σιτάρι ολικής αλέσεως ή δημητριακά ολικής αλέσεως, προτείνει ο Dr. Rimm. Οι ορατοί κόκκοι και οι σπόροι είναι επίσης καλοί, καθώς αυτό σηματοδοτεί λιγότερη επεξεργασία και περισσότερες φυτικές ίνες. Ελέγξτε την ετικέτα για πρόσθετα σάκχαρα και περιεκτικότητα σε νάτριο, ιδανικά λιγότερο από 150 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά φέτα, λέει ο Δρ Rimm. Το ψωμί σε λεπτές φέτες είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να κόψετε το νάτριο και τις θερμίδες στο σάντουιτς σας χωρίς να καταφύγετε στο περιτύλιγμα του μαρουλιού, ένα συχνά προτεινόμενο κόλπο για όσους κάνουν δίαιτα.