Αυτό το σπιτικό πέστο είναι ζωντανό, γευστικό και ευέλικτο, ιδανικό για να προσθέσει μια έκρηξη φρεσκάδας σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων. Απολαύστε τον πειραματισμό με διαφορετικές χρήσεις και παραλλαγές! Εδώ είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή πέστο.
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού, συσκευασμένα
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζάνι κουκουνάρι ή καρύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
Οδηγίες:
Φρυγανίστε τους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά):
Αν θέλετε, φρυγανίστε τα κουκουνάρια ή τα καρύδια σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μυρίσουν, περίπου 3-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Συστατικά μείγματος:
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε τα φύλλα βασιλικού, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (αν χρησιμοποιείτε), την παρμεζάνα και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Χτυπάμε μερικές φορές μέχρι να ψιλοκόψουμε.
Προσθέστε ελαιόλαδο:
Με τον επεξεργαστή τροφίμων σε λειτουργία, προσθέστε αργά το ελαιόλαδο με σταθερή ροή μέσα από το σωλήνα τροφοδοσίας. Επεξεργάζεστε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και να ενωθεί καλά. Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε και να ξύσετε τα πλαϊνά του μπολ με μια σπάτουλα.
Καρύκευμα:
Αλατοπιπερώνουμε και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν όλα ομοιόμορφα.
Εάν το πέστο είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο ακόμη μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή συνοχή. Εάν είναι πολύ αραιό, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη παρμεζάνα ή ξηρούς καρπούς.
Σερβίρετε ή αποθηκεύστε:
Χρησιμοποιήστε αμέσως ως σάλτσα για ζυμαρικά, απλωμένη σε σάντουιτς ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα ή λαχανικά. Εναλλακτικά, αποθηκεύστε το πέστο σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να το παγώσετε σε παγοθήκες για μεγαλύτερη αποθήκευση.