Αν ψάχνετε για το καλύτερο κέικ αλατισμένης καραμέλας τότε συνεχίστε να διαβάζετε! Αυτή η συνταγή είναι ένα πεντανόστιμο κέικ με στρώμα καστανής ζάχαρης με γέμιση και από πάνω γλάσο καραμέλας και ένα ψιλόβροχο φρέσκιας καραμέλας και ένα πασπάλισμα με θαλασσινό αλάτι. Αυτή η τούρτα είναι ένα απόλυτο επιδόρπιο και θα ήταν ένα ιδανικό γλυκό για πάρτι γενεθλίων ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις, είναι ένα παρακμιακό, νόστιμο και σχεδόν αμαρτωλό επιδόρπιο.
Salted κέικ με καραμέλα
Συστατικά συνταγής:
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού γερά συσκευασμένη σκούρα καστανή ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 2 φλιτζάνια αλεύρι, κοσκινισμένο
- 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
Αλατισμένη σάλτσα καραμέλας:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 12 κουταλιές της σούπας (3/4 φλιτζάνι) ανάλατο βούτυρο, σε κύβους & θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
Caramel Frosting:
- 1/2 φλιτζάνι γερά συσκευασμένη σκούρα καστανή ζάχαρη
- περίπου 10 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένο
- 1/3 φλιτζάνι κρέμα παχύρρευστη
- 8 oz τυρί κρέμα, μαλακωμένο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Οδηγίες παρασκευής:
Κέικ καραμέλας
- Ετοιμάζουμε 3 φόρμες για κέικ 8 ιντσών βουτυρώνοντας, στρώνοντας με λαδόκολλα και αλευρώνοντας.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στο μπολ του μίξερ σας, κρεμάστε το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν. Ξύνετε συχνά τα πλαϊνά του μπολ.
- Ανακατεύετε μέσα τη βανίλια.
- Προσθέστε το αλεύρι και το βουτυρόγαλα εναλλάξ μέχρι να ενωθούν.
- Σε ένα ποτήρι μέτρησης, ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα και το ξύδι και στη συνέχεια προσθέστε στο κουρκούτι. Ανακατεύετε μόνο μέχρι να ενσωματωθούν. Μην ανακατεύετε υπερβολικά!
- Χωρίστε το κουρκούτι ομοιόμορφα στις τρεις προετοιμασμένες φόρμες για κέικ.
- Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το πάνω μέρος και οι άκρες να ροδίσουν και μια οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.
- Ψύξτε σε ταψιά για 5 λεπτά πριν το βγάλετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Αλατισμένη σάλτσα καραμέλας:
- Σε μια πολύ μεγάλη, βαριά κατσαρόλα ή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίξτε τη ζάχαρη σε ομοιόμορφη στρώση στον πάτο του τηγανιού. Χτυπάτε μέχρι να λιώσουν. Η ζάχαρη θα συσσωρευτεί αλλά τελικά θα λιώσει εντελώς. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 4-5 λεπτά.
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη, σταματάτε το χτύπημα και μαγειρεύετε μέχρι η ζάχαρη να πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και να έχει ένα άρωμα ξηρού καρπού. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προσθέστε όλο το βούτυρο και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αυτό το μείγμα θα φουσκώσει, αλλά συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο.
- Ρίχνετε σιγά σιγά την παχύρρευστη κρέμα στο μείγμα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί.
Ανακατεύετε το θαλασσινό αλάτι. - Ψύξτε για περίπου 10-15 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε.
- Αποθηκεύστε τα υπολείμματα σε ένα βάζο με καπάκι και ζεστάνετε ξανά πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά. Βάλτε στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Caramel Frosting
- Σε μια μέτρια, βαριά κατσαρόλα, χτυπήστε μαζί την καστανή ζάχαρη και 2 ουγγιές βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν. Αφήστε να βράσει για όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.
- Αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την παχύρρευστη κρέμα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ψύξτε σε θερμοκρασία δωματίου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παγόλουτρο και να το χτυπήσετε για να κρυώσει γρήγορα αν δεν έχετε χρόνο να περιμένετε.
- Στο μπολ του μίξερ σας, κρέμα μαζί τα υπόλοιπα 3 ουγκιές βουτύρου και τυριού κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξύστε τα πλαϊνά του μπολ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
- Ανακατεύετε μέσα το αλάτι.
- Χαμηλώνετε το μίξερ και ρίχνουμε σε αργή, σταθερή ροή το μείγμα της καστανής ζάχαρης.
- Ξύστε τα πλαϊνά του μπολ και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενσωματωθούν εντελώς.
- Προσθέστε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Το γλάσο θα αισθανθεί πολύ απαλό – οπότε βάλτε το στο ψυγείο για 10-15 λεπτά πριν το παγώσετε το κέικ.
Σύνθεση
- Μόλις κρυώσουν τα κέικ, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο σουβλάκι για να ανοίξετε τρύπες στην κορυφή του κέικ. Ρίξτε με κουτάλι μια στρώση σάλτσας καραμέλας πάνω από το κέικ και χρησιμοποιήστε μια όφσετ σπάτουλα για να το απλώσετε ομοιόμορφα.
- Αφήνετε τη σάλτσα καραμέλας να μουλιάσει στο κέικ.
- Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με μια δεύτερη στρώση σάλτσας.
- Μόλις μουλιάσει όλη η καραμέλα στο κέικ, τοποθετήστε μια στρώση από το κέικ στην πιατέλα σερβιρίσματος σας.
- Απλώστε μια λεπτή στρώση frosting στην κορυφή της στρώσης – όχι περισσότερο από 1/2 φλιτζάνι frosting.
- Τοποθετήστε από πάνω τη δεύτερη στρώση και απλώνουμε άλλη μια λεπτή στρώση frosting.
- Τοποθετήστε την τελευταία στρώση του κέικ από πάνω και παγώστε το εξωτερικό του κέικ με το υπόλοιπο frosting.
- Περιχύνετε το πάνω μέρος του κέικ με σάλτσα καραμέλας. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, σε μοτίβο μπρος-πίσω, απλώστε το frosting και τη σάλτσα μαζί μέχρι να ενσωματωθούν και να φαίνεται ότι η καραμέλα στάζει από την κορυφή του κέικ.
- Χρησιμοποιώντας μια σακούλα σωληνώσεων μιας χρήσης και μια πολύ μικρή άκρη, γεμίστε τη σακούλα με σάλτσα καραμέλας. Στερεώστε μια στρώση σάλτσας γύρω από την επάνω άκρη του κέικ, σταματώντας κάθε εκατοστό περίπου για να πιέσετε λίγο περισσότερο, ώστε να βρέχει από την πλευρά. Πασπαλίζετε με το θαλασσινό αλάτι.
- Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να φάτε – αλλά αφαιρέστε το 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.