Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, είναι πεντανόστιμη και μπορείτε να τη μαγειρέψετε με χίλιους τρόπους.
Συστατικά:
- 2 μεγάλες αγκινάρες
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/4 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1/4 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Κόψτε τις αγκινάρες κόβοντας το πάνω τρίτο και κόβοντας το στέλεχος. Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε το τσοκ με ένα κουτάλι. Τοποθετήστε τις μισές αγκινάρες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τοποθετήστε τις μισές αγκινάρες σε ένα ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Αλείψτε τις μισές αγκινάρες με το μείγμα ελαιόλαδου, φροντίζοντας να τις στρώσετε ομοιόμορφα.
- Ψήνετε τις αγκινάρες στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Όσο ψήνονται οι αγκινάρες, ετοιμάστε τις λιαστές ντομάτες μουλιάζοντάς τις σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν, στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Μόλις ψηθούν οι αγκινάρες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Για να συναρμολογήσετε τη σαλάτα, τακτοποιήστε τις ψητές αγκινάρες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίζουμε από πάνω την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και την τριμμένη φέτα.
9.Περιχύστε το υπόλοιπο μείγμα ελαιολάδου πάνω στη σαλάτα και αλατοπιπερώστε με επιπλέον αλάτι και πιπέρι για γεύση.
10.Σερβίρετε τη σαλάτα ψητή αγκινάρα με φέτα και λιαστή ντομάτα ως νόστιμο και γευστικό συνοδευτικό ή ορεκτικό.