Αυτή η μεσογειακή σαλάτα κινόα είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό πιάτο, τέλειο ως συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Τα φρέσκα λαχανικά, η πικάντικη φέτα και το λαμπερό dressing λεμονιού δημιουργούν ένα ζωντανό και δροσιστικό γεύμα που είναι εύκολο στην προετοιμασία και γεμάτο γεύση. Καλή σας απόλαυση!
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι κινόα
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 αγγούρι κομμένο σε κύβους
- 1/4 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι και σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Μαγειρέψτε την κινόα:
Ξεπλύνετε 1 φλιτζάνι κινόα με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τη φυσική της πικράδα.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε 2 φλιτζάνια νερό και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι να βράσουν.
Προσθέστε την ξεπλυμένη κινόα, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κάτσει σκεπασμένο για άλλα 5 λεπτά. Αφράτε με ένα πιρούνι και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάστε τα λαχανικά:
Όσο η κινόα κρυώνει, ετοιμάστε τα λαχανικά. Κόβουμε στη μέση 1 φλιτζάνι ντοματίνια, ψιλοκόβουμε 1 αγγούρι και ψιλοκόβουμε 1/4 κόκκινο κρεμμύδι.
Κόψτε και κόψτε σε φέτες 1/2 φλιτζάνι ελιές Καλαμάτας.
Ανακατεύουμε τη σαλάτα:
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη μαγειρεμένη και κρύα κινόα, τα ντοματίνια, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, τις ελιές, 1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα, 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.
Φτιάξτε το dressing:
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο.
Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.
Συνδυάστε και σερβίρετε:
Περιχύνουμε με το dressing το μείγμα κινόα και λαχανικών. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα.
Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα αν χρειάζεται.
Χαλαρώστε και απολαύστε:
Για την καλύτερη γεύση, αφήστε τη σαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Σερβίρετε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.