Η σαλάτα με πράσινα φασόλια είναι ένα δροσιστικό και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει τραγανά τρυφερά πράσινα φασόλια με ζωηρά ντοματίνια, πεντανόστιμα κόκκινα κρεμμύδια και τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα. Αυτή η σαλάτα δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστική, αλλά και γεμάτη με γεύσεις και υφές που αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια. Ριγμένη σε μια σπιτική βινεγκρέτ βαλσάμικο με νότες σκόρδου και μουστάρδας Dijon, αυτή η σαλάτα είναι βέβαιο ότι θα γίνει επιτυχία σε κάθε συγκέντρωση ή ως ένα χορταστικό συνοδευτικό για το βραδινό σας βραδινό γεύμα. Είτε αναζητάτε μια υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό γεύμα είτε μια πολύχρωμη προσθήκη στο άλειμμα μπάρμπεκιου σας, αυτή η συνταγή σαλάτας με πράσινα φασόλια είναι απλή στην παρασκευή και γεμάτη φρέσκα υλικά.
Συστατικά:
- 1 κιλό πράσινα φασόλια, κομμένα
- 1 πίντα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φέτες, καβουρδισμένα
- 1/4 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό (ή βασιλικό)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
Για το dressing:
- 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο (ή ξύδι από κόκκινο κρασί)
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (προαιρετικά, για γλυκό)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
Οδηγίες:
Μαυρίστε τα πράσινα φασόλια: Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Προσθέστε τα πράσινα φασόλια και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Στραγγίζουμε τα πράσινα φασόλια και τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος. Μόλις κρυώσει, στραγγίζουμε καλά.
Ετοιμάστε το ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη μουστάρδα Dijon, το μέλι (αν το χρησιμοποιήσετε), το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν καλά.
Συναρμολογήστε τη σαλάτα: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, συνδυάστε τα ασπρισμένα πράσινα φασόλια, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα σε φέτες. Εάν χρησιμοποιείτε, προσθέστε θρυμματισμένη φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.
Προσθέστε το dressing: Ρίξτε το dressing πάνω από τα υλικά της σαλάτας και ανακατέψτε απαλά μέχρι να επικαλυφθούν όλα ομοιόμορφα με το dressing.
Καρύκευμα για γεύση: Δοκιμάστε τη σαλάτα και προσαρμόστε το καρύκευμα με αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
Σερβίρετε: Μεταφέρετε την πράσινη φασολάδα σε πιάτο σερβιρίσματος ή ατομικά πιάτα. Σερβίρετε αμέσως ως συνοδευτικό ή ελαφρύ γεύμα.
Συμβουλές:
Για να φρυγανίσετε τα αμύγδαλα, τα βάζετε σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μυρίσουν, περίπου 3-4 λεπτά. Μπορείτε να ζεματίσετε τα πράσινα φασόλια από πριν και να τα φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη σαλάτα. Προσαρμόστε τη σαλάτα προσθέτοντας ψητό κοτόπουλο, γαρίδες ή τόφου για επιπλέον πρωτεΐνη. Απολαύστε αυτή τη ζωντανή και γευστική σαλάτα με πράσινα φασόλια ως μια δροσιστική προσθήκη στο γεύμα σας!