Διατροφή

Ρυζοσαλάτα superfoods: Σταφίδες, αμύγδαλα και βύσσινα σε μια καλοκαιρινή υπερσαλάτα

Ρυζοσαλάτα superfoods: Σταφίδες, αμύγδαλα και βύσσινα σε μια καλοκαιρινή υπερσαλάτα
Ρυζοσαλάτα superfoods: Οι γλυκές σταφίδες, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τα βύσσινα προσθέτουν λίγη έξτρα υφή σε αυτή την απλή ρυζοσαλάτα.

Οι γλυκές σταφίδες, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τα βύσσινα προσθέτουν λίγη έξτρα υφή σε αυτή την απλή ρυζοσαλάτα. Σερβίρετε ως ένα χορταστικό γεύμα μόνο του ή ως συνοδευτικό σε ένα μεγαλύτερο τραπέζι. Τα βύσσινα έχουν μια ελαφρώς ξινή γεύση, την οποία λείπει από τη γλυκιά σταφίδα, οπότε αξίζει να τα ψάξετε σε μεγαλύτερα μαγαζιά. Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε ψιλοκομμένα κράνμπερι εμποτισμένα με λίγο χυμό λεμονιού, αν χρειαστεί. Αυτή η σαλάτα κάνει ένα χορταστικό γεύμα σε ένα μπολ και θα διατηρηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μια μέρα. Απλά θυμηθείτε να μην τη σερβίρετε κρύα και να προσαρμόσετε τα καρυκεύματα πριν τη σερβίρετε.

Συστατικά

  • 150 γρ άγριο ρύζι
  • 220 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ κινόα
  • 60 γρ αμύγδαλα, με τη φλούδα, χοντροκομμένα
  • 60 γρ κουκουνάρι
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (320 g) σε λεπτές φέτες
  • 30 γρ μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 20 γρ βασιλικό, χοντροκομμένο
  • 10 γρ εστραγκόν, χοντροκομμένο
  • Ρόκα 40 γρ
  • 80 γρ βύσσινα ξερά
  • 60 ml χυμό λεμονιού, συν το τριμμένο ξύσμα 1 λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι

 

Οδηγίες παρασκευής

  • Βάζετε το άγριο ρύζι σε μια μέτρια κατσαρόλα, το σκεπάζετε με άφθονο νερό, το αφήνετε να βράσει και στη συνέχεια το αφήνετε να σιγοβράσει για 35 λεπτά μέχρι να ψηθεί αλλά να σφίξει το ρύζι. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσει.
  • Ανακατεύουμε το ρύζι μπασμάτι με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τοποθετούμε σε μέτρια κατσαρόλα με 330 ml βραστό νερό, σκεπάζουμε και ψήνουμε στη χαμηλότερη δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τοποθετούμε μια πετσέτα πάνω από το τηγάνι, ξαναβάζουμε το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάστε και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
  • Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα με νερό να βράσει και προσθέτουμε την κινόα. Μαγειρέψτε για 9 λεπτά, στη συνέχεια στραγγίστε το σε μια λεπτή σήτα, ανανεώστε με κρύο νερό και αφήστε το στην άκρη.

  • Τοποθετήστε τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι σε ένα μικρό τηγάνι με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Μεταφέρετε σε ένα μικρό πιάτο μόλις αρχίσουν να χρωματίζουν τα κουκουνάρια και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μαζί με ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά για 5-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, ώστε μέρη του κρεμμυδιού να γίνουν τραγανά και άλλα απλά να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλους τους κόκκους μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τη ρόκα, το τηγανητό κρεμμύδι, τους ξηρούς καρπούς και τα βύσσινα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.