Διατροφή

Ρύζι: Η θέρμανση του ρυζιού προκαλεί δηλητηρίαση;

Ρύζι: Η θέρμανση του ρυζιού προκαλεί δηλητηρίαση;
Ρύζι: Με την κατάλληλη αποθήκευση και αναθέρμανση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Απλώς θυμηθείτε να κρυώσετε γρήγορα το ρύζι, να το βάλετε στο ψυγείο και να το ξαναζεσταίνετε καλά πριν το φάτε.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ετοιμάσατε ένα νόστιμο κι εντυπωσιακό γεύμα με ρύζι, αλλά περίσσεψε αρκετό. Μπορείτε άφοβα να το αποθηκεύσετε για την επόμενη μέρα; Η απάντηση είναι ναι, αλλά με κάποιους σημαντικούς όρους. Αν και ο μύθος που κυκλοφορεί για το δηλητηριώδες ξαναζεσταμένο ρύζι δεν είναι ακριβώς αληθινός, υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης εάν το ρύζι δεν αποθηκευτεί σωστά.


Όταν το ρύζι γίνεται επικίνδυνο: η σημασία της αποθήκευσης

Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ίδιο το ζέσταμα του ρυζιού. Ο πραγματικός ένοχος είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus. Αυτό το βακτήριο βρίσκεται συχνά σε άψητο ρύζι και παράγει σπόρια που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος. Εάν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από δύο ώρες), τα σπόρια του Bacillus cereus μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια που παράγουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως έμετο, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και ζαλάδα.

Ασφαλής αποθήκευση και επαναθέρμανση ρυζιού

Για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση από ρύζι, είναι ζωτικής σημασίας να το αποθηκεύσετε σωστά. Αμέσως μετά το μαγείρεμα, απλώστε το ρύζι σε ένα ρηχό ταψί για να κρυώσει γρήγορα. Μην το αφήνετε να κάθεται στην κατσαρόλα ή στον πάγκο της κουζίνας για περισσότερο από μία ώρα. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το ρύζι σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε το στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια για έως και έξι ημέρες. Όταν είστε έτοιμοι να το ξαναζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι φτάσει σε θερμοκρασία καυτού ατμού σε όλο το φαγητό. Είναι καλύτερο να μην ξαναζεστάνετε το ρύζι περισσότερες από μία φορά.

Απολαύστε τα νόστιμα υπολείμματα ρυζιού σας χωρίς άγχος! Με την κατάλληλη αποθήκευση και επαναθέρμανση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Απλά θυμηθείτε να κρυώσετε το ρύζι γρήγορα, να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο και να το ζεστάνετε καλά πριν το φάτε. Καλή όρεξη!