Διατροφή

Ρύζι: 5 Λόγοι που το ρύζι κάνει καλό στην υγεία μας

Ρύζι: 5 Λόγοι που το ρύζι κάνει καλό στην υγεία μας
Ρύζι: Το ρύζι αποτελεί κεντρικό συστατικό πολλών κουζινών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το ρύζι (oryza sativa) είναι ο σπόρος ενός χόρτου δημητριακών. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διαιτητικούς υδατάνθρακες στον κόσμο, με πάνω από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό να εξαρτάται από αυτόν. Συνήθως βρασμένο ή στον ατμό, το ρύζι μπορεί επίσης να αλεσθεί σε αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αποτελεί κεντρικό συστατικό πολλών κουζινών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη του ρυζιού για την υγεία;

1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το καστανό ρύζι περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που και τα δύο είναι γνωστό ότι έχουν χορταστική επίδραση και συμβάλλουν σε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από αυτόν του λευκού ρυζιού. Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες που παρέχονται από μια μερίδα καστανό ρύζι μετατρέπονται σε ενέργεια πιο σταθερά. Για το λόγο αυτό, η επιλογή καστανό ρύζι από λευκό βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας. Όλα αυτά σταθεροποιούν τα επίπεδα ενέργειας, αποτρέπουν τη λαχτάρα και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

2. Το καστανό ρύζι προστατεύει από χρόνιες παθήσεις. Το καστανό ρύζι διατηρεί το στρώμα του πίτουρου και ως εκ τούτου περιέχει προστατευτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν την απιγενίνη και την κερκετίνη. Αυτές οι ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από ασθένειες. Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, στη διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παγκρέατος και του στομάχου, καθώς και του διαβήτη τύπου 2.

3. Το λευκό ρύζι υποστηρίζει την ενέργεια και αποκαθιστά τα επίπεδα γλυκογόνου μετά την άσκηση. Οι αθλητές συχνά επιλέγουν το λευκό ρύζι ως προτιμώμενη πηγή ενέργειας, ειδικά όταν ανεφοδιάζονται μετά την άσκηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, είναι μια πηγή γρήγορου, εύκολα προσβάσιμου υδατάνθρακα που είναι απαραίτητος για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου μετά από σωματική άσκηση.

4. Το λευκό ρύζι είναι εύκολο για το πεπτικό σύστημα. Το λευκό ρύζι χωνεύεται εύκολα, είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και όταν μαγειρεύεται και σερβίρεται σωστά είναι απίθανο να προκαλέσει γαστρικές διαταραχές. Μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους υποφέρουν από καούρα ή ναυτία, καθώς και κατά τη διάρκεια των εξάρσεων που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η εκκολπωματίτιδα και η νόσος του Crohn.

5. Είναι ένας κόκκος χωρίς γλουτένη. Καθώς είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, το ρύζι είναι μια πολύτιμη επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη. Η καφέ ποικιλία ολικής αλέσεως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί παρέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και «τροφοδοτούν» τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που είναι τόσο σημαντικά για την υγεία.