Τα φασόλια και τα ρεβίθια είναι δύο από τις βασικές τροφές που λατρεύουν να τρώνε οι άνθρωποι ακόμα και εδώ στην Ελλάδα. Όταν τελειώνει το Σαββατοκύριακο, στην χώρα μας, συνηθίζουμε την πρώτη μέρα της εμδομάδας να τρώμε όσπρια. Το πρώτο λοιπόν πράγμα που κάνει μια νοικοκυρά, είναι να βράσει ένα από τα δύο για να το απολαύσουν όλοι. Αν και μας αρέσει να τα τρώμε, δεν ταιριάζουν πάντα καλά με το πεπτικό μας σύστημα. Πολλές φορές μπορεί τρώγοντάς τα να είχατε άσχημο πόνο στο στομάχι ή να νιώθατε ναυτία, αλλά σκεφτήκατε ποτέ γιατί όταν τα τρώτε έχετε αέρια; Εάν είστε χορτοφάγος, θα ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα ρεβύθια και τα φασόλια. Όχι μόνο αυτό, είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Β 9, φολικού οξέος και ασβεστίου. Ενώ η κύρια πηγή ενέργειας στα ρεβίθια και τα φασόλια είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μόλις 29, η επεξεργασία, η συνταγή και το μέγεθος της μερίδας συμβάλλουν στο γλυκαιμικό φορτίο, λένε οι ειδικοί.
Και τα δύο είναι φορτωμένα με θρεπτικά οφέλη, αλλά περιέχουν επίσης ουσίες που δεν είναι καλές για εσάς. Περιέχουν επίσης αντιθρεπτικούς παράγοντες όπως σαπωνίνες, αιμοσυγκολλητίνη, λεκτίνες, φυτικά, οξαλικά, πρωτεάση και αναστολείς αμυλάσης ώστε να προστατεύουν το φυτό από την προσβολή από έντομα. Η μικρή επεξεργασία μπορεί να τα φροντίσει και να διευκολύνει την πέψη. Τα ρεβύθια και τα φασόλια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν επίσης λόγω ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο και οι πρωτεΐνες, τα οποία χρειάζονται σχετικά περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα. Ενώ οι περισσότεροι υδατάνθρακες μπορούν να μετατραπούν στα μόρια σακχάρου που είναι γνωστά ως γλυκόζη, οι φυτικές ίνες δεν μπορούν και αντ’ αυτού ταξιδεύουν στο σώμα άπεπτες. Οι φυτικές ίνες απορροφούν περισσότερη ποσότητα νερού, επομένως πρέπει να συμπληρωθούν με υψηλή ποσότητα νερού για να αποφευχθεί το φούσκωμα.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αέρια είναι η παρουσία δύο αμύλων σταχυόζης και ραφινόζης σε αυτό. Αυτά τα ασυνήθιστα άμυλα στα έντερα προκαλούν αέρια καθώς τα βακτήρια στην επένδυση του στομάχου μας διασπούν αυτό το άμυλο σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.
Πώς μπορείτε να το αποφύγετε;
Ενώ μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αέρια, πρέπει να το αποφύγετε εντελώς; Ο ειδικός λέει ότι δεν χρειάζεται να σταματήσετε να απολαμβάνετε αυτές τις νόστιμες συνταγές μόνο και μόνο επειδή μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε πρησμένοι. Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε τρόπους για να σας διευκολύνουν στην πέψη. Προτείνεται να μουλιάσουν τα φασόλια για 4-6 ώρες και να πετάξουμε το αφρισμένο νερό. Έπειτα πρέπει να αλλάξετε το νερό εάν ο αφρός επιμένει. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαραθόσπορο όταν ετοιμάζετε συνταγές που περιέχουν φασόλια ή ρεβύθια. Προσθέστε τα σε μικρές ποσότητες γιατί θα βοηθήσουν στην πέψη.