Διατροφή

Ρεβιθάδα: Μια παραδοσιακή συνταγή

Ρεβιθάδα: Μια παραδοσιακή συνταγή
Ρεβιθάδα: Πρόκειται για ένα φαγητό βασισμένο σε ρεβίθια, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά, που μπορεί να καταναλωθεί είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.

Η ρεβιθάδα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που προέρχεται από τη Σάμο και είναι γνωστό για την απλότητα και τη νοστιμιά του. Πρόκειται για ένα φαγητό βασισμένο σε ρεβίθια, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά, που μπορεί να καταναλωθεί είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Η ρεβιθάδα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ιδανική για χορτοφάγους και vegans. Ακολουθεί μια απλή και γευστική συνταγή για να τη φτιάξετε στο σπίτι.

Υλικά:

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 1 καροτσάκι (περίπου 400 γρ.) ψιλοκομμένη τομάτα ή 2 φρέσκιες τομάτες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. πάπρικα (προαιρετικά)
  • Νερό
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία ρεβιθιών: Αρχικά, πρέπει να μουλιάσετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα. Αυτό θα τα κάνει πιο μαλακά και θα μειώσει τον χρόνο μαγειρέματος. Το πρωί, στραγγίστε τα και ξεπλύνετε.
  2. Μαγείρεμα: Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και τη ρίγανη και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά.
  3. Προσθήκη ρεβιθιών: Προσθέστε τα μουλιασμένα ρεβίθια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά, ώστε να καλυφθούν με το ελαιόλαδο και τα αρωματικά.
  4. Προσθήκη τομάτας και νερού: Ρίξτε την ψιλοκομμένη τομάτα (ή τις φρέσκιες τομάτες) και αρκετό νερό ώστε να καλύψει τα ρεβίθια. Αφήστε τα να βράσουν.
  5. Μαγείρεμα: Μειώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε τα ρεβίθια να σιγοβράσουν για περίπου 1-1.5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  6. Καρύκευση και σερβίρισμα: Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα κατά βούληση. Σε σερβίρισμα, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η ρεβιθάδα είναι έτοιμη να σερβιριστεί! Απολαύστε την ζεστή, συνοδευόμενη από φρέσκο ψωμί και ελιές. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει νοστιμιά και υγιεινές θρεπτικές αξίες, ιδανικό για κάθε οικογένεια. Καλή σας απόλαυση!