Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί. Ο γενικός κανόνας είναι ότι για να είναι πραγματικά ωμό το φαγητό δεν μπορεί να θερμανθεί πάνω από 40–48 °C. Η θεωρία πίσω από τη δίαιτα με ωμές τροφές είναι ότι μέσω της επεξεργασίας, τα τρόφιμα χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, επομένως τρώγοντας ωμά μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα γεύματά μας. Ωστόσο, ενώ ορισμένες βιταμίνες μπορούν να εκπλυθούν όταν θερμαίνονται σε νερό ή λίπος, οι εναλλακτικές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της απώλειας θρεπτικών συστατικών, επομένως είναι πραγματικά απαραίτητη η κατανάλωση εντελώς ωμών γευμάτων; Συχνά σε συνδυασμό με τον βιγκανισμό, η δίαιτα της ωμής τροφής επικεντρώνεται σε τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί ή υποστεί επεξεργασία με θερμότητα.
Μπορείτε να τρώτε ωμό κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά ως μέρος της δίαιτας με ωμές τροφές, αλλά συνιστάται προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης όταν καταναλώνετε ωμά ζωικά προϊόντα. Τα επεξεργασμένα και βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα αποθαρρύνονται στη δίαιτα με ωμές τροφές, αν και τα αποξηραμένα ή αφυδατωμένα τρόφιμα μερικές φορές είναι εντάξει εάν δεν υπερβαίνουν τους40–48 °C στη διαδικασία ξήρανσης. Η Δρ Deborah Lee αναφέρει: “Η δίαιτα με ωμές τροφές δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1800, όταν ο διατροφολόγος Oskar Bircher-Benner ανέφερε ότι η κατανάλωση ωμών μήλων είχε θεραπεύσει τον ίκτερο. Στη συνέχεια άνοιξε μια κλινική για να διδάξει τη σημασία της κατανάλωσης ωμών τροφίμων. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά, επομένως δεν πρέπει να ραφινάρονται, να συντηρούνται, να υποβάλλονται σε επεξεργασία, να παστεριώνονται ή να υποβάλλονται σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα”.
Μια μελέτη στο International Journal of Gastronomy and Food Science διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να αλλάξουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χάνονται μέσω της επεξεργασίας. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θέρμανση δεν είναι ο μόνος τρόπος για πιθανή αλλαγή της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων και ότι το κόψιμο, το πλύσιμο και το πάγωμα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα διατηρούν επίσης βιταμίνες. Καθώς η δίαιτα των ωμών τροφίμων επιτρέπει την ανάμειξη και την κατάψυξη, φαίνεται ότι κάποιος βαθμός υποβάθμισης μέσω της επεξεργασίας είναι αποδεκτός. Επιπλέον, κάποια επεξεργασία αυξάνει πραγματικά τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφίμων, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να διατηρήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, παρά το γεγονός ότι χάνουν κάποια ποσότητα βιταμίνης C στο μαγείρεμα και μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Τι μπορείτε να καταναλώσετε
- Ωμά φρούτα
- Ωμά λαχανικά
- Μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί και σπόροι
- Γάλα από ξηρούς καρπούς
- Ωμά βούτυρα ξηρών καρπών
- Μουλιασμένα όσπρια και σπόροι
- Αποξηραμένα φρούτα και κρέατα
- Έλαια ελιάς και καρύδας ψυχρής έκθλιψης
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi και το ξινολάχανο
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
- Μαγειρεμένα φρούτα, λαχανικά, κρέατα και δημητριακά
- Εξευγενισμένα σάκχαρα και αλεύρι
- Καφές και τσάι
- Αλκοόλ
- Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι
- Εξευγενισμένο λάδι
- Παστεριωμένοι χυμοί και γαλακτοκομικά