Τα χόρτα είναι ο «θησαυρός» της ελληνικής γης. Εδώ, τα ραδίκια γίνονται γιαχνί και η αξία τους συμπληρώνεται και από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μπαχαρικών και των σουσαμιών.
Υλικά
- 200 γρ. (καθαρό βάρος) ραδίκια πικρά, χοντροκομμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 μέτρια καρότα, σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη περίπου
- 10 ίνες κρόκου Κοζάνης
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο (ή όσο θέλουμε)
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 680 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, κονσέρβας, πολτοποιημένα στoν πολυκόφτη
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά χωρίς λιπαρή ουσία
- 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι, προαιρετικά
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για να ετοιμάσουμε τα ραδίκια γιαχνί με μπαχαρικά και σουσάμια, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο με αλατοπίπερο και όλα τα μπαχαρικά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και 200 ml νερό και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα χόρτα και τα «ζεματίζουμε» για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να ξεπικρίσουν ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Σκορπίζουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και σερβίρουμε.