Διατροφή

Ψωμί σπιτικό: Ψωμί σε 5 λεπτά με 4 μόλις υλικά χωρίς ζύμωμα; Γίνεται! [vid]

Ψωμί σπιτικό: Ψωμί σε 5 λεπτά με 4 μόλις υλικά χωρίς ζύμωμα; Γίνεται! [vid]
Ψωμί σπιτικό: Αν έχετε σκεφτεί ποτέ: «Δεν μπορώ να φτιάξω ψωμί», τότε αυτή η εύκολη συνταγή για χειροποίητο ψωμί είναι για εσάς!

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Δεν θα πιστεύετε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε αυτό το όμορφο σπιτικό ψωμί! Μόνο 4 υλικά και περίπου 5 λεπτά προετοιμασίας για ένα υπέροχο καρβέλι που μοιάζει σαν να προέρχεται από φούρνο. Ιδανικό για αρχάριους! Το ψήσιμο ψωμιού μπορεί να είναι τρομακτικό. Αν έχετε σκεφτεί ποτέ: «Δεν μπορώ να φτιάξω ψωμί», τότε αυτή η εύκολη συνταγή για χειροποίητο ψωμί είναι για εσάς! Τέσσερα υλικά, πέντε λεπτά δουλειάς και χωρίς ζύμωμα.


Συνήθως η παρασκευή σπιτικού ψωμιού απαιτεί ζύμωμα για να δημιουργηθεί η δομή, αλλά γι’ αυτό το ψωμί ο μεγάλος χρόνος φουσκώματος κάνει όλη τη δουλειά. Θα χρειαστεί να προγραμματίσετε εκ των προτέρων, αλλά ο χρόνος για φούσκωμα είναι ευέλικτος: μεταξύ 8 και 24 ωρών. Μπορείτε να το ξεκινήσετε το βράδυ πριν να το σερβίρετε ή το πρωί πριν από τη δουλειά, και σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσει να είναι υπέροχο! Είναι πολύ πιο εύκολο να το φτιάξετε σε μια πολυάσχολη καθημερινή από ένα παραδοσιακό καρβέλι.

Συστατικά

Χρειάζεστε μόνο τέσσερα υλικά για να φτιάξετε αυτό το ψωμί, το οποίο είναι δύσκολο να το πιστέψετε επειδή έχει τόση γεύση. Εδώ είναι τι θα χρησιμοποιήσετε:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Αυτή η συνταγή έχει αναπτυχθεί για λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Χλιαρό νερό: Είτε χλιαρό νερό από τη βρύση είτε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα. Απλώς μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό γιατί μπορεί να σκοτώσει τη μαγιά.
  • Αλάτι: Επιτραπέζιο αλάτι.
  • Μαγιά: Ενεργή ξηρή μαγιά για αυτή τη συνταγή. Επειδή προορίζεται να έχει μεγάλο χρόνο ανύψωσης, η στιγμιαία μαγιά μπορεί να μην λειτουργήσει.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
  • 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Ανακατέψτε τα υλικά

Θα ξεκινήσετε ανακατεύοντας 3 φλιτζάνια λευκό αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά και 1,5 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μπολ. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα και απλώς ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα, πιθανώς λιγότερο από ένα λεπτό. Μην ζυμώνετε. Δεν πρόκειται να φαίνεται ομαλή. αυτό είναι μια χαρά. Η ζύμη πρέπει να φαίνεται στεγνή και δασύτριχη σε αυτό το σημείο. αν φαίνεται υγρό και κολλώδες αυτή τη στιγμή, προσθέστε επιπλέον 1/4 φλιτζάνι αλεύρι.

Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει

Αφήνετε τη ζύμη στο μπολ που την ανακατέψατε και σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για 8-24 ώρες – μην το βάζετε στο ψυγείο. Θα γίνουν όλα αφρώδη.

Σχηματίστε μια μπάλα

Περίπου 90 λεπτά πριν θελήσετε να το σερβίρετε, γυρίστε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης σε αυτό το σημείο, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε πολύ αλεύρι. Τραβήξτε το σε μια τραχιά μπάλα τραβώντας γρήγορα προς τα πάνω (όπως φαίνεται στο βίντεο) και αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ανάψτε το φούρνο στους 450 βαθμούς και βάλτε ό,τι πιάτο θα το ψήσετε μέσα στον φούρνο να προθερμανθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ολλανδικό φούρνο ή μια κατσαρόλα με ψηλές πλευρές ή μια κατσαρόλα ασφαλή για φούρνο… σχεδόν οτιδήποτε είναι ασφαλές για φούρνο και έχει ψηλές πλευρές θα λειτουργήσει. Ελέγξτε μέσα από τα σχόλια – ορισμένοι αναγνώστες είχαν ακόμη και επιτυχία χρησιμοποιώντας ένα ταψί ή ένα ταψί για πίτα.

Ψήστε

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη και έχει προθερμανθεί ο φούρνος για 30 λεπτά, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε ένα Χ στην κορυφή της ζύμης. Βγάλτε το ζεστό ταψί σας από το φούρνο και δώστε του μια γρήγορη βολή με αντικολλητικό σπρέι. Μαζεύουμε γρήγορα τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια και τη ρίχνουμε στο ταψί. Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σκεπασμένο για 30 λεπτά, στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά η κορυφή. Αυτό προορίζεται να είναι ένα ψωμί με κρούστα, γι’ αυτό φροντίστε να ψήσετε μέχρι η κρούστα να έχει λίγο καφέ χρώμα.