Διατροφή

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;
Ψωμί: Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο.

Το ψήσιμο του δικού σας ψωμιού είναι μια συναρπαστική και παρηγορητική εμπειρία που γεμίζει το σπίτι σας με το ακαταμάχητο άρωμα της φρεσκοψημένης καλοσύνης. Αυτή η χειροποίητη συνταγή για ψωμί ολικής αλέσεως συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του αλευριού ολικής αλέσεως με τη γλυκύτητα του μελιού και το τσούξιμο ανάμεικτων σπόρων, με αποτέλεσμα ένα φραντζολάκι που είναι και θρεπτικό και νόστιμο.

Ψωμί

Συστατικά:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι ανάμεικτοι σπόροι (όπως ηλιόσποροι, λιναρόσποροι και σουσάμι)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό και το μέλι. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  • Συνδυάστε τα ξηρά συστατικά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Δημιουργήστε ένα πηγάδι στο κέντρο.
  • Ανακατεύουμε τα υγρά συστατικά:
    Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στο πηγάδι, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη:
    Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.
  • Πρώτη άνοδος:
    Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Δώστε σχήμα στο καρβέλι:
    Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την γυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ισιώνουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο και τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Τοποθετούμε τη ζύμη με τη ραφή προς τα κάτω σε μια λαδόκολλα.
  • Δεύτερη άνοδος:
    Σκεπάζουμε το καρβέλι με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο:
    Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
  • Επικάλυψη σπόρων:
    Αλείψτε την κορυφή του φουσκωμένου ψωμιού με νερό και πασπαλίστε με τους ανάμεικτους σπόρους, πιέζοντάς τους απαλά στη ζύμη.
  • Ψήνω:
    Ψήνετε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε.
  • Ψύξη:
    Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Απολαύστε το υπέροχο άρωμα και τη γεύση του σπιτικού σας χειροποίητου ψωμιού ολικής αλέσεως με μέλι και σπόρους. Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο. Μοιραστείτε τη χαρά του ψησίματος με την οικογένεια και τους φίλους σας και απολαύστε την ικανοποίηση να δημιουργήσετε ένα υγιεινό και νόστιμο βασικό προϊόν από την αρχή.