Έχεις βαρεθεί τα δημητριακά και τις φρυγανιές που τρως για πρωινό; Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις την απόλυτη χειμωνιάτικη συνταγή… Ψωμί κολοκύθας!!! Η κολοκύθα αποτελεί ένα λαχανικό, το οποίο είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Είναι αρκετά θρεπτική κι έχει ελάχιστες θερμίδες. Επιπλέον, χάρη στο Α και Β καροτένιο που περιέχει, έχει αντιοξειδωτική δράση. Χάρη σε όλα τα παραπάνω, συμβάλλει θετικά στο καρδιακό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επομένως, η κολοκύθα αποτελεί ένα από τα πιο ιδανικά λαχανικά που μπορείς να εντάξεις στην ισορροπημένη διατροφή σου.
Ξεκίνα από το ψωμί κολοκύθας
Υλικά συνταγής:
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως για γλυκό
- 2 κ.γλ. κανέλα
- ½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ. γλ. μπαχάρι
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ. γλ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας ( είτε τον φτιάχνεις εσύ ή από κονσέρβα)
- ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
- ½ φλιτζάνι ζαχαροκάλαμο
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 1 κ. γλ. βανίλια
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μικρό ταψάκι.
- Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί τον πουρέ κολοκύθας, τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα, το ελαιόλαδο και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά.
- Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα στο ταψάκι μας και ψήνουμε για 45 έως 50 λεπτά.
Για να δεις αν είναι έτοιμο, τοποθέτησε μία οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι , κι αν βγει στεγνό, σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Το ψωμί μας έχει πλέον ολοκληρωθεί. Μπορείς να το γευτείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας: είτε για πρωινό, είτε για απογευματινό. Συνόδεψέ το με φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή τρούφα σοκολάτας. Θα δεις και μόνη / -ος σου ότι η γεύση και η μυρωδιά του ψωμιού είναι πεντανόστιμη. Καλή απόλαυση!!!