Διατροφή

Ψωμί κατανάλωση: Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;

Ψωμί κατανάλωση: Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;
Ψωμί κατανάλωση: Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που θα βρεις σχεδόν σε κάθε σπίτι και καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

 Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που θα βρεις σχεδόν σε κάθε σπίτι και καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να φάει χωρίς τη συνοδεία ψωμιού, ενώ αποτελεί και τη βάση πολλών γευμάτων, όπως το πρωινό και το κολατσιό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι το ψωμί, ως αμυλούχο τρόφιμο, βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας.  Σε πολλά σπίτια μπορεί να υπάρχουν  2-3 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού, σίτου, άσπρο, ολικής και πολύσπορο. Γι’ αυτό, θα  δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψωμί και τα θρεπτικά του συστατικά, θα αναφέρουμε τα πιο δημοφιλή είδη ψωμιού και θα δούμε πώς μπορεί να ολοκληρώσει ένα γεύμα και να  δώσει ενέργεια, κορεσμό και νοστιμιά.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το ψωμί;

Το ψωμί παρασκευάζεται ουσιαστικά από αλεύρι και νερό, συνεπώς τα θρεπτικά συστατικά του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του άλευρου που χρησιμοποιείται. Ως προς τα βασικά του συστατικά, δηλαδή τα μακροθρεπτικά αυτά που αποδίδουν ενέργεια – το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και λιπαρών.

Το ψωμί σε μία ισορροπημένη διατροφή

Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, ένα ισορροπημένο γεύμα χρειάζεται να περιλαμβάνει μία πηγή υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, μία πηγή πρωτεΐνης, όπως τα γαλακτοκομικά, το αβγό, τα άπαχα κρέατα, τη σόγια, τα όσπρια, ενώ χρειάζεται να περιλαμβάνει φρούτα ή λαχανικά. Έτσι, μπορείς σε κάθε σου γεύμα να αξιοποιήσεις και το ψωμί ως μία πηγή υδατάνθρακα, που θα σου δώσει ενέργεια, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Πώς μπορείς να το καταναλώσεις;

Το ψωμί ταιριάζει με τα πάντα και μπορεί να σε βοηθήσει να συνθέσεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα μαζί με πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και άλλες φρέσκες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακολούθως σου δίνω κάποια παραδείγματα ενσωμάτωσης του ψωμιού στα γεύματα της ημέρας, ώστε να πάρεις ιδέες για τη διαμόρφωση των δικών σου γευμάτων.

Στο πρωϊνό ή το σνακ:

  • Ψωμί (υδατάνθρακας)+ spread ξηρών καρπών (καλά λιπαρά & πρωτεΐνη) + 1 ποτήρι γάλα ή ρόφημα σόγιας (πρωτεΐνη) + 1 φρούτο
  • Ψωμί (υδατάνθρακας)+ τυρί spread (πρωτεΐνη) + καπνιστός σολομός (πρωτεΐνη) + αβοκάντο (καλά λιπαρά) + πράσινα λαχανικά
  • Ψωμί (υδατάνθρακας)+ μαργαρίνη (καλά λιπαρά) + 1 φέτα τυρί (πρωτεΐνη) + μέλι ή μαρμελάδα (υδατάνθρακας) + 1 φρούτο

Στο μεσημεριανό:

  • Φασολάκια μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας (λαχανικά)+ ψωμί (υδατάνθρακας) + τυρί (πρωτεΐνη)
  • Όσπρια (πρωτεΐνη)+ ψωμί (υδατάνθρακας) + ελιές (καλά λιπαρά) + σαλάτα

Στο βραδινό:

  • Μπρουσκέτες με φρυγανισμένο ψωμί (υδατάνθρακας)+ ελαιόλαδο (καλά λιπαρά) + τριμμένη ντομάτα + τυρί (πρωτεΐνη)
  • Αβγοφέτες με ψωμί (υδατάνθρακας)+ αβγά (πρωτεΐνη) + αβοκάντο (καλά λιπαρά) + σαλάτα

 

Βλέπεις, λοιπόν, πως το ψωμί ταιριάζει σε κάθε σου γεύμα και σου δίνει τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι για να πάρεις ενέργεια και να ολοκληρώσεις θρεπτικά το γεύμα σου.