Διατροφή

Ψητό κοτόπουλο: Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο
Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές. Εδώ είναι μια απολαυστική συνταγή για ένα κλασικό ψητό κοτόπουλο.


Συστατικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 3-4 κιλά), κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
  • Μερικά κλωναράκια φρέσκα βότανα (όπως δεντρολίβανο, θυμάρι ή μαϊντανός)
  • Προαιρετικά: Λαχανικά (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) για ψήσιμο

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

Ετοιμάστε το κοτόπουλο:
Ξεπλύνετε το κοτόπουλο μέσα και έξω με κρύο νερό και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, με το στήθος προς τα πάνω.

Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο:
Ρίξτε ελαιόλαδο σε όλο το κοτόπουλο, τρίβοντάς το ομοιόμορφα για να καλύψει. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα μέσα και έξω.

Γεμίζουμε το κοτόπουλο:
Τοποθετήστε το κομμένο στη μέση λεμόνι, τις θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδου και τα φρέσκα μυρωδικά μέσα στην κοιλότητα του κοτόπουλου. Αυτό θα εμποτίσει το κρέας με αρωματικές γεύσεις καθώς ψήνεται.

Δέστε τα πόδια (προαιρετικά):
Αν θέλετε, δέστε τα πόδια μαζί με σπάγκο κουζίνας για να βοηθήσετε το κοτόπουλο να ψηθεί ομοιόμορφα.

Ψήστε το κοτόπουλο:
Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ταψί ή σε ταψί. Τακτοποιήστε τυχόν λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο αν τα συμπεριλάβετε. Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήσιμο μέχρι να γίνει χρυσαφένιο και ζουμερό:
Ψήνετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η φλούδα και η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 165°F (75°C) στο παχύτερο μέρος του μηρού.

Ξεκουραστείτε και σερβίρετε:
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το χαράξουμε. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν σε όλο το κρέας, εξασφαλίζοντας ένα τρυφερό και γευστικό ψητό.

Σερβίρισμα:
Χαράστε το κοτόπουλο και σερβίρετε με τα αγαπημένα σας συνοδευτικά, όπως ψητά λαχανικά, πουρέ πατάτας ή μια φρέσκια σαλάτα.

Αυτή η συνταγή για ψητό κοτόπουλο δεν είναι μόνο ανακουφιστική και χορταστική, αλλά και απλή στην προετοιμασία, καθιστώντας την ιδανική τόσο για καθημερινά οικογενειακά δείπνα όσο και για ειδικές περιστάσεις. Ο συνδυασμός τραγανής επιδερμίδας, τρυφερού κρέατος και αρωματικών βοτάνων θα αφήσει όλους στο τραπέζι να θέλουν περισσότερα. Απολαμβάνω!