Μάθετε πώς να ψήνετε τέλεια μελιτζάνα κάθε φορά! Γεμίστε τις τρυφερές φέτες μελιτζάνας με μια φρέσκια σαλάτα κουσκούς. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή χωρίς γλουτένη, αντικαταστήστε το μαγειρεμένο κινόα με το κουσκούς.
Ψητή μελιτζάνα
Συστατικά συνταγής:
- 2 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε γύρους πάχους ¼ ίντσας
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για το περιχύσιμο
- Θαλασσινό αλάτι
- Επικάλυψη σαλάτας κουσκούς
- ½ φλιτζάνι ξηρό κουσκούς
- ½ κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, περισσότερο για το περιχύσιμο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, συν 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα
- 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
- ¼ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 3 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή κομμένα σε φέτες
- ¼ φλιτζάνι φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα
Οδηγίες παρασκευής:
Φτιάξτε τη σαλάτα κουσκούς. Μαγειρέψτε το κουσκούς σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνει al dente, περίπου 7 με 8 λεπτά. Στραγγίξτε και μεταφέρετε σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, τα αποξηραμένα βερίκοκα, αλάτι, πιπέρι και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Προσθέστε τον μαϊντανό και τα αμύγδαλα και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
Ψήστε τη μελιτζάνα στη σχάρα. Ζεστάνετε μια σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Περιχύνετε τη μελιτζάνα με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε στη σχάρα 2 με 3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να καρβουνιάσει καλά και να μαλακώσει. Τοποθετήστε τη μελιτζάνα σε μια πιατέλα και ρίξτε από πάνω τη σαλάτα κουσκούς.
Γαρνίρετε με φρέσκο δυόσμο. Περιχύστε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Σερβίρει 4 ως συνοδευτικό ή 2 ως κύριο.