Διατροφή

Ψητά ντοματίνια: Τα μαγειρεύετε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση;

Ψητά ντοματίνια: Τα μαγειρεύετε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση;
Ψητά ντοματίνια: Αυτές οι μικρές γευστικές βόμβες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κουζίνα σας, αν αποφασίσετε να τις ρίξετε ολόκληρες στο φούρνο.

Τα ψητά ντοματίνια είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορείτε να προσθέσετε στο ρεπερτόριό σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας. Μπορούν να φέρουν μια νόστιμη γροθιά umami σε ένα μπουκατίνι ψημένης ντομάτας στο φούρνο ή να κλέψουν την παράσταση μόνα τους ως πολύχρωμο συνοδευτικό. Ωστόσο, αυτές οι μικρές γευστικές βόμβες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κουζίνα σας, αν αποφασίσετε να τις ρίξετε ολόκληρες στο φούρνο.

Οι ντομάτες είναι κατά 95% νερό και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νερού συγκρατείται στο κέντρο της – εκεί που βρίσκεται ο χυμός. Αυτό σημαίνει ότι όταν τις υποβάλλετε σε υψηλές θερμοκρασίες, το εσωτερικό της ντομάτας θα γεμίσει με ατμό. Ο ατμός διαστέλλεται και μόλις υπάρξει αρκετή πίεση, αυτός ο ατμός θα σκάσει μέσα από το λεπτό δέρμα που τον περιβάλλει. Ως αποτέλεσμα, θα καταλήξετε με ένα σπρέι πολτού και σπόρων σε όλο τον φούρνο σας, δημιουργώντας ένα μεγάλο χάος.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, συνιστάται να καλύπτετε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο ή να χρησιμοποιείτε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο με καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι ντομάτες σκάνε, το χάος περιορίζεται στο μαγειρικό σας σκεύος, αντί στις συσκευές που είναι δύσκολο να καθαριστούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα εντελώς, κόβοντας τις ντομάτες σας σε φέτες πριν τις ψήσετε.

Κόψτε τις ντομάτες σας για να αποφύγετε την έκρηξη

Το πώς προετοιμάζετε τις ντομάτες σας για ψήσιμο εξαρτάται από το πώς σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε. Αν είναι το αστέρι μιας συνταγής, όπως σε μια μπρουσκέτα, θα θελήσετε να τα διατηρήσετε ως επί το πλείστον ανέπαφα για να διατηρήσουν την καλύτερη υφή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε απλά να τα κόψετε στη μέση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ντρέπεστε να ψιλοκόψετε τις ντομάτες σας πριν το μαγείρεμα, καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια ποικιλία συνταγών. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε για να δώσετε μια πιο βαθιά γεύση στην αγαπημένη σας σάλσα ή λάδι ντομάτας, ή να τα χρησιμοποιήσετε ως μια εκπληκτική προσθήκη σε μια σαλάτα ψητής ντομάτας ή πίτσα. Εφόσον αποτρέπετε την τρομακτική έκρηξη του χυμού, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος.

Εάν είστε απόλυτα προσκολλημένοι στην αισθητική αξία των ολόκληρων ντοματών και βρίσκεστε χωρίς τρόπο να αποτρέψετε το χάος, υπάρχει ένα έξυπνο προπαρασκευαστικό hack που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Πάρτε ένα μικρό μαχαίρι ή πιρούνι και χρησιμοποιήστε το για να τρυπήσετε το δέρμα. Αυτό θα δημιουργήσει έναν αεραγωγό μέσω του οποίου μπορεί να διαφύγει ο ατμός, ενώ θα παραμένει ελάχιστα αισθητός όταν έρθει η ώρα του πιάτου.