Διατροφή

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας
Ψάρια: Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα ψάρια θεωρούνται ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή λήψης πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ιωδίου μαζί με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, πρέπει να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, καθώς θα βοηθούσε στην ελαχιστοποίηση των κακών επιπτώσεων και θα κρατούσε μακριά μια σειρά από απειλές για την υγεία.


Η υψηλή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών γνωστών ως δύο από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στον κόσμο, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου. Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν συνιστούν την κατανάλωση ψαριών από πωλητές που πωλούν τηγανητά ψάρια σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αγορές το χειμώνα, επειδή οι περισσότεροι από τους πωλητές τηγανίζουν ψάρια ξανά και ξανά σε θερμαινόμενο λάδι που περιέχει τρανς λιπαρά.

Το επανειλημμένα ξαναζεσταμένο λάδι ακόμα και της καλύτερης ποιότητας μετατρέπεται σε τρανς λιπαρά οξέα που μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του μαστού και προστάτη μαζί με μια σειρά από άλλες σοβαρές απειλές για την υγεία. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητη, επειδή η πλειοψηφία του πληθυσμού μας αντιμετωπίζει ανεπάρκεια πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που μπορεί κανείς να έχει από ψάρια και προϊόντα ψαριών.

Όλα τα είδη ψαριών είναι καλά, αλλά μερικά ψάρια είναι καλύτερα από τα άλλα επειδή έχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη D που βρίσκεται στα ψάρια είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες όπως:

  • οστεοπόρωση,
  • καρδιακές παθήσεις,
  • εγκεφαλικό επεισόδιο,
  • ορισμένοι καρκίνοι,
  • σκλήρυνση κατά πλάκας,
  • διαβήτης,
  • καθώς και μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και ακόμη και η εποχική γρίπη,
  • ενώ παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να πάθουν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τα ψάρια και τα προϊόντα ψαριών είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη, ειδικά επειδή συσσωρεύονται στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και στα μάτια. Οι ειδικοί λένε ότι οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να τρώνε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι με την τακτική κατανάλωση ψαριών, μπορεί να προληφθεί η μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγάλη ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν περισσότερη φαιά ουσία στα εγκεφαλικά κέντρα που ελέγχουν τη μνήμη και τα συναισθήματα.

Η κατανάλωση ψαριών βοηθά στην πρόληψη του άσθματος στα παιδιά και μπορεί να προστατεύσει την όραση σε μεγάλη ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια κύρια αιτία εξασθένησης της όρασης και τύφλωσης. Η κατανάλωση ψαριών βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου, ενώ λίγες μερίδες ψαριού στη διατροφή κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.