Ο οργανισμός χρειάζεται σίδηρο για να τον βοηθήσει να εκτελέσει πολλές ζωτικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη και η σύνθεση ορμονών. Ο σίδηρος βοηθά επίσης να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές.
Περίπου το 65 τοις εκατό του σιδήρου στο σώμα βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Μικρότερες ποσότητες σιδήρου υπάρχουν στη μυοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον μυϊκό ιστό. Η μυοσφαιρίνη παρέχει οξυγόνο στους μύες και παρέχει ενέργεια κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο είναι τα εξής:
- συκώτι
- άπαχο κόκκινο κρέας
- κοτόπουλο
- θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων στρειδιών
- φακές και φασόλια
- τόφου
- εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
- αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα
- ξηροί καρποί
- σπόροι
- αυγά
- σόγια
- μελάσα
Επίσης τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, όπως:
- σπανάκι
- λάχανο
- φύκι
- κάρδαμο
- μπρόκολο
- σπαράγγι
- μαϊντανός