Διατροφή

Πρόσληψη σιδήρου: Πώς να πάρετε περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας

Πρόσληψη σιδήρου: Πώς να πάρετε περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας
Πρόσληψη σιδήρου: Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό μας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η πρόσληψη περισσότερου σιδήρου μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας από έλλειψη σιδήρου και στη βελτίωση της γενικής υγείας.


Ο οργανισμός χρειάζεται σίδηρο για να τον βοηθήσει να εκτελέσει πολλές ζωτικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη και η σύνθεση ορμονών. Ο σίδηρος βοηθά επίσης να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές.

Περίπου το 65 τοις εκατό του σιδήρου στο σώμα βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Μικρότερες ποσότητες σιδήρου υπάρχουν στη μυοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον μυϊκό ιστό. Η μυοσφαιρίνη παρέχει οξυγόνο στους μύες και παρέχει ενέργεια κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο είναι τα εξής:

συκώτι

άπαχο κόκκινο κρέας

κοτόπουλο

θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων στρειδιών

φακές και φασόλια

τόφου

εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα

ξηροί καρποί

σπόροι

αυγά

σόγια

μελάσα

Επίσης τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, όπως:

σπανάκι

λάχανο

φύκι

κάρδαμο

μπρόκολο

σπαράγγι

μαϊντανός