Μια μελέτη του 2004 σε άτομα 70 ετών και άνω σε τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι για κάθε δύο κουταλιές της σούπας φασόλια την ημέρα που κατανάλωναν τα άτομα, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 8%. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φασόλια όχι μόνο παρέχουν τους σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά παρέχουν επίσης τις φυτικές ίνες που χρειάζονται τα μικροβιώματά μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι κάτοικοι περιοχών με μεγάλο προσδόκιμο ζωής, δεν επιτυγχάνουν την εξαιρετική μακροζωία τους βασιζόμενοι μόνο σε ανώτερα γονίδια, αλλά επίσης αποφεύγουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την άνοια και τους καρκίνους καλύτερα από τους υπόλοιπους.
Αντίθετα, σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών αναφέρουν τώρα ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με την Gallup . Και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ , έχουμε μικρότερο μέσο προσδόκιμο ζωής από τους κατοίκους σχεδόν οποιασδήποτε άλλης χώρας υψηλού εισοδήματος – κυρίως λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής.
Προσθέστε φασόλια στη διατροφή σας
Πολλές γενιές μαγείρων έχουν κάνει τα φασόλια βασικό συστατικό στις πιο δημοφιλείς συνταγές τους. Τα μαύρα φασόλια που περιλαμβάνονται σχεδόν σε κάθε γεύμα μεγάλης ηλικίας ανθρώπων, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών και έχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από μια αντίστοιχη μερίδα πορτοκαλιών. Πλούσιο και χορταστικό, η παρακάτω συνταγή με φασόλια η οποία είναι και ένα από τα βασικά πιάτα στην Κόστα Ρίκα. Φτιάχνεται εύκολα και κοστίζει ελάχιστα.
Συστατικά:
- 1 λίβρα αποξηραμένα φασόλια, μουλιασμένα όλη τη νύχτα (ή τρία κουτάκια των 15 ουγκιών, στραγγισμένα)
- 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
- 1 σκουός chayote, κομμένο σε κύβους
- ½ καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
- 3 γλυκές πιπεριές κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους
- 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 2 κουτ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά)
Βήματα:
Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα φασόλια, στραγγίστε και ξεπλύνετε τα φασόλια και πετάξτε το νερό που μουλιάζει.
Βάζουμε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Προσθέστε νερό, όσο χρειάζεται, για να σκεπάσει τα φασόλια.
Βάλτε το ζωμό να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε αμέσως να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 25 λεπτά. Ανακατέψτε με τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρέψτε για περίπου 25 λεπτά ακόμη, ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην καούν.
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι για γεύση πριν το σερβίρετε. Απολαύστε τα μόνα ή με τορτίγιες ή ρύζι.