Τα πράσα μπορούν να γίνουν ο σύμμαχός σου, αν θέλεις να αποκτήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το κάθε πράσο έχει περίπου 54 θερμίδες, γεγονός που το κάνει ένα από τα πιο διαιτητικά λαχανικά!Η πρασόπιτα αποτελεί μία από τις πιο γευστικές συνταγές των παιδικών μας χρόνων. Είναι το φαγητό που μπορεί να συνόδευε τα μεσημεριανά μας γεύματα στο σπίτι της γιαγιάς μας! Κι όμως, οι παλαιότεροι ήξεραν τι έτρωγαν! Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο! Προστατεύουν την καρδιά μας, την όρασή μας, καταπολεμούν την αναιμία, την υψηλή χοληστερόλη και προλαμβάνει από τις διάφορες μορφές καρκίνου. Επομένως, είναι δυναμικός σύμμαχος της υγείας μας κι αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε! Συνεπώς, βάλε τα πράσα στη διατροφή σου με τον πιο νόστιμο τρόπο! Προσπάθησε κι εσύ να φτιάξεις το φαγητό των παιδικών σου χρόνων!
Υλικά συνταγής:
- 6 χοντρά φύλλα έτοιμα για πίτα
- 1 κιλό πράσα μόνο το λευκό μέρος, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- ½ ματσάκι μαϊντανός
- ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό
- Ελαιόλαδο (περίπου 1 κούπα)
- Λευκό κρασί (περίπου 1 κούπα)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το 1/2 λάδι, τα κρεμμύδια και τα πράσα.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε.
- Σβήνουμε με κρασί και σιγοβράζουμε το μείγμα για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα πράσα. Είναι απαραίτητο να έχουν πιει τα υγρά τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. - Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί αλείφουμε λάδι ή βούτυρο για να μη κολλήσει η πίτα μας.
- Προσθέτουμε τα φύλλα, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τη γέμιση. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, κλείνουμε καλά καλά τα άκρα της πίτας μας και τη χαράζουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.
- Την απολαμβάνουμε, είτε ζεστή είτε κρύα. Καλή μας όρεξη!!!