Έχετε ποτέ δοκιμάσει άγουρη μπανάνα; Ορισμένοι προτιμούν τη γλυκύτητα μιας ώριμης μπανάνας. Ωστόσο, ακόμη και οι πράσινες μπανάνες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας. Μην τις αγνοείτε λοιπόν. Διαβάστε παρακάτω γιατί!
Άγουρη μπανάνα: Ποια τα οφέλη της;
- Βοηθά στη μείωση του βάρους σε παχύσαρκα άτομα: Οι άγουρες πράσινες μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθεί και να παραμείνει περισσότερο στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που δίνει την αίσθηση κορεσμού (πληρότητας). Αυξάνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Και αυτό προκαλεί λιγότερη συσσώρευση λίπους και αυξάνει τη λιπόλυση που βοηθά στη μείωση του βάρους.
- Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου: Η πέψη του άπεπτου αμύλου που υπάρχει στην πράσινη μπανάνα δεν γίνεται στο λεπτό έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εισέρχονται στο παχύ έντερο όπου τα προβιοτικά μικρόβια αρχίζουν να ζυμώνουν αυτά τα άμυλα σχηματίζουν ακόρεστα λίπη βραχείας αλυσίδας (SCFA). Μεταξύ αυτών, το βουτυρικό χρησιμοποιείται από τα κολονοκύτταρα και άλλα SCFA.
- Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας: Η διάρροια είναι μια από τις γνωστές ασθένειες του (GIT) γαστρεντερικού σωλήνα παιδιών και ενηλίκων. Οι πράσινες μπανάνες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας διαρροϊκής κατάστασης γνωστής ως δίαιτα πράσινης μπανάνας. Το ανθεκτικό άμυλο που υπάρχει στις άγουρες μπανάνες συνδέεται με το επιπλέον νερό που υπάρχει στον αυλό των εντέρων και δίνει τη σφριγηλότητα και τον όγκο στα κόπρανα. Ίσως τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες που υπάρχουν στην άγουρη μπανάνα έχουν αντιδιαρροϊκή δράση για τη θεραπεία των διαρροϊκών καταστάσεων καταστέλλοντας την κινητικότητα των εντέρων.
- Έχει υπογλυκαιμικά αποτελέσματα: Η άγουρη μπανάνα έχει ανθεκτικά άμυλα (RS) σε μεγάλη ποσότητα. Αυτό το RS βοηθά στη μείωση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα ανθεκτικά άμυλα χωνεύονται αργά και ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι χαμηλός από άλλους υδατάνθρακες. Αυτή η χαμηλή γλυκαιμική ιδιότητα των άγουρων μπανάνων έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ινσουλιναιμικής κατάστασης στους ασθενείς μειώνοντας τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου.
- Έχει αντιελκώδη γενετικά αποτελέσματα: Οι πράσινες μπανάνες έχουν αντιφλεγμονώδη και έλκη γενετική ιδιότητα λόγω της παρουσίας φαινολικών ενώσεων. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταστολή της παραγωγής ισταμινών. Και αυτό με τη σειρά του, προκαλεί την προστασία του γαστρικού βλεννογόνου από το όξινο περιβάλλον του στομάχου.
- Μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη: Το ανθεκτικό άμυλο (RS) που υπάρχει στις πράσινες μπανάνες (άγουρο) τείνει να έχει μειωμένες ποσότητες σε τριγλυκερίδια, ολικά λιπαρά, λιποπρωτεΐνες υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, και ολική χοληστερόλη. Το RS μπορεί να τροποποιήσει τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, το RS που δεν έχει υποστεί πέψη μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων του πλάσματος συνδέοντας με επιπλέον χοληστερόλη και εκκρίνεται στα κόπρανα.
- Ενισχύει την απορρόφηση μετάλλων: Διάφορες εξετάσεις ότι η RS της άγουρης μπανάνας θα μπορούσε να έχει θετικό ρόλο στην απορρόφηση των μετάλλων. Η απορρόφηση ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και ψευδαργύρου μπορεί να απορροφηθεί στα έντερα κατά την πέψη των ανθεκτικών αμύλων. Τα αποτελέσματα προκύπτουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε ανθεκτικά άμυλα (φυτικές ίνες) αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση ασβεστίου και σιδήρου.