Διατροφή

Πώς να καταναλώνετε σωστά τη βρώμη σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Πώς να καταναλώνετε σωστά τη βρώμη σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Ο τύπος βρώμης που τρώτε μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά, οι ειδικοί συνιστούν κομμένους κόκκους βρώμης αντί για στιγμιαία φακελάκια.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Όλοι μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι ένα μπολ με βρώμη ήταν το πιο υγιεινό πρωινό. Και δεν φταίμε εμείς, η πραγματικότητα είναι ότι πέσαμε σε εκείνες τις εκστρατείες μάρκετινγκ εκατομμυρίων δολαρίων που υπόσχονταν ότι ένα μπολ με αυτό τα δημητριακά γεμάτα φυτικές ίνες θα μπορούσε να μειώσει τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Και παρόλο που το τελευταίο ισχύει, μάλλον δεν γνωρίζετε ότι αυτό το κλασικό πρωινό μπορεί να προκαλέσει αύξηση στη γλυκόζη. «Η βρώμη είναι 100% άμυλο και το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη όταν χωνεύεται», εξηγεί η επιστήμονας Jessie Inchauspé από το Glucose Goddess.

 


Τι κάνει η καθημερινή κατανάλωση βρώμης;

«Αν καταναλώνετε βρώμη παρασκευασμένη σωστά, χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα, κάθε μέρα μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη για την υγεία σας, όπως: υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, μείωση χοληστερόλης, διατήρηση του κορεσμού και ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας», λέει η διατροφολόγος Mariana Pérez-Trejo. Αν και προειδοποιεί ότι η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι απαραίτητη για τη λήψη διαφορετικών βιταμινών και μετάλλων. «Είναι επίσης σημαντικό να μετράτε τις μερίδες σας, γιατί εάν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες βρώμης, καθώς και γαρνιτούρες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (μέλι, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες, ζάχαρη, δημητριακά σε κουτί κ.λπ.) μπορεί να είναι μη παραγωγικό για την υγεία σας».

 

Ο τύπος βρώμης που τρώτε μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά, οι ειδικοί συνιστούν κομμένους κόκκους βρώμης αντί για στιγμιαία φακελάκια. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να προσθέσετε αγελαδινό γάλα, γιαούρτι  με πλήρη λιπαρά ή γάλα αμυγδάλου που δεν περιέχει σόγια ή ζάχαρη. «Επιλέξτε μούρα και φρούτα με φλούδα αντί για τροπικά φρούτα όπως οι μπανάνες», συμβουλεύει η Inchauspé. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το μέλι, την παραδοσιακή ζάχαρη, τους χουρμάδες ή το σιρόπι σφενδάμου.