Διατροφή

Πως να διατηρήσετε το θαυματουργό μαρούλι φρέσκο

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Your browser does not support the video tag. Το μαρούλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και πολύτιμη για την υγεία των οστών. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε συστατικά που προστατεύουν την όραση και την υγεία των ματιών, όπως το β-καροτένιο, που μετατρέπεται στο σώμα σε […]
Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το μαρούλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και πολύτιμη για την υγεία των οστών. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε συστατικά που προστατεύουν την όραση και την υγεία των ματιών, όπως το β-καροτένιο, που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Από την άλλη, περιέχει σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος, καθώς και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C. Τέλος, τη θρεπτική αξία του μαρουλιού συμπληρώνουν οι φυτικές ίνες και ορισμένα πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το κάλιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο.


Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ιδίως με  τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, είναι πως μαραίνονται πολύ γρήγορα, ακόμη κι αν τα έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο. Με ένα έξυπνο κόλπο μπορείτε όμως να το διατηρήσετε φρέσκο για περίπου δύο εβδομάδες. Ποιο είναι αυτό; Ξεκινήστε γεμίζοντας ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Καθαρίστε το μαρούλι, ξεχωρίζοντας τα φύλλα του και αφού τα πλύνετε πολύ καλά τοποθετήστε τα στο μπολ με το παγωμένο νερό. Αφήστε τα για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε τα από το μπολ και τινάξτε τα, έτσι ώστε να φύγει το πολύ νερό. Απλώστε τα φύλλα σε καθαρή πετσέτα ή χαρτιά κουζίνας και τυλίξτε τα με αυτά. Τοποθετήστε τα με αυτόν τον τρόπο σε τάπερ ή σε ειδικά αεροστεγή σακουλάκια τροφίμων.  Εναλλακτικά, αφού αφήσετε να στεγνώσουν τα φύλλα, τα τοποθετείτε στα τάπερ ή στα ειδικά σακουλάκια-χωρίς να είναι τυλιγμένα με πετσέτα ή χαρτί – και κάθε τρία μαρουλόφυλλα βάλτε μια απορροφητική χαρτοπετσέτα.