Η διατροφή είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Αυτό που τρώτε ενώ είστε έγκυος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, μεταξύ άλλων παραγόντων. Οι επιπτώσεις του τι τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν το μωρό σας στην πρώιμη παιδική ηλικία και μετά. Ένα γεγονός για την εγκυμοσύνη που οι περισσότεροι μέλλοντες γονείς γνωρίζουν είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει βαθιά τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού. Άλλες πτυχές της μητρικής διατροφής μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλο του μωρού. Το περιστασιακό brunch με ντόνατ ή λιπαρό κουτάλι δεν θα κάνει κακό, αλλά το να τρώτε καλά τις περισσότερες φορές θα μπορούσε να ωφελήσει το παιδί σας τώρα και σε όλη του τη ζωή.
Επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού αυτό που τρώτε ενώ είστε έγκυος;
Η μητρική διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη νευροανάπτυξη του παιδιού και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με την Tiffany Pham, DO, OB-GYN στο Χιούστον και ιατρική σύμβουλο στην εφαρμογή για την υγεία των γυναικών Flo. Μια κατώτερη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, ο οποίος σχετίζεται με περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου και πρόωρο τοκετό, είπε ο Pham. Σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστή και ως ορμόνη του στρες. Κάποιο στρες είναι αναπόφευκτο, αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 . Αυτές οι συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός παιδιού. Ο υποσιτισμός της μητέρας μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη, όπως φολικό οξύ, σίδηρος και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δήλωσε ο Monte Swarup, MD, OB-GYN και ιδρυτής του HPV HUB στο Τσάντλερ, Αριζόνα. Οι μητρικές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα κακά αποτελέσματα για την υγεία του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) και κακές κοινωνικές δεξιότητες
- Προκλήσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
- Μαθησιακές δυσκολίες
Τι λέει η επιστήμη για τη σημασία του τι τρώνε οι έγκυες γυναίκες;
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι αυτό που τρώει μια έγκυος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού του. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις μητρικές διατροφικές συνήθειες και τη γνωστική υγεία περισσότερων από 76.000 ιαπωνικών ζευγών γονέων-βρεφών σε μια μελέτη του 2023. Οι έγκυες στη μελέτη που δεν κατανάλωναν πολλές φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις από εκείνες που έτρωγαν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών. Οι νευροαναπτυξιακές δυσκολίες των παιδιών επηρέασαν αρνητικά τις δεξιότητες που σχετίζονται με την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση, τις κινητικές δραστηριότητες και την επίλυση προβλημάτων. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που προκαλούνται από ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αποτελούν τη βάση πολλών από τις αρνητικές νευρολογικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την κακή διατροφή της μητέρας, πρότεινε μια μελέτη του 2021. Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλάτι και κορεσμένα λίπη συνδέονται συχνότερα με χρόνιες φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) που τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και ανθυγιεινών λιπών, μεταξύ άλλων δυνητικά επιβλαβών συστατικών, μπορεί να είναι μερικά από τα χειρότερα παραβατικά. Οι έγκυες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες UPFs ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά με νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις που επηρέαζαν τη λεκτική λειτουργία, πρότεινε μια μελέτη του 2022. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα (MD), ένα σχέδιο για τα φυτά που δίνει έμφαση στις άπαχες πρωτεΐνες, τα φρέσκα προϊόντα και τα υγιή λίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική υγεία των παιδιών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η μεσογειακή διατροφή παρέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες ενώ υποστηρίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη και νευροανάπτυξη.
Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει μια έγκυος;
Η κατανάλωση της κατάλληλης ποσότητας θερμίδων είναι μια από τις πιο βασικές διατροφικές οδηγίες για την εγκυμοσύνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κυοφορούν ένα έμβρυο χρειάζονται επιπλέον 340 θερμίδες την ημέρα ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) . Στο τρίτο τρίμηνο, θα χρειαστούν λίγο περισσότερο. Οι ανάγκες σας μπορεί να διαφέρουν εάν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη με υπέρβαρη ή λιποβαρή ή έχετε πολλαπλά έμβρυα. Ρωτήστε το γιατρό σας για εξατομικευμένες συστάσεις.