Διατροφή

Ποιος παράγοντας επιταχύνει την απώλεια μυϊκής μάζας

Ποιος παράγοντας επιταχύνει την απώλεια μυϊκής μάζας
Νέες διαστάσεις λαμβάνει το αποτύπωμα από την κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία συνδυάζει τον παράγοντα αυτόν με την απώλεια μυϊκής μάζας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τη λίστα με τις επιπτώσεις από την κατάχρηση αλκοόλ έρχεται να ενισχύσει πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία πλάι στα προβλήματα υγείας όπως η ηπατική κίρρωση, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες μπορεί να προστεθεί η απώλεια μυϊκής μάζας.

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες Αilsa Welch και Jane Skinner, Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Λέκτορα Ιατρικής Στατιστικής αντίστοιχα, για τις ανάγκες μιας «από τις πρώτες μελέτες που διερεύνησε έναν μεγάλο πληθυσμό ανδρών και γυναικών με μεγάλη διακύμανση στην κατανάλωση αλκοόλ» ανέτρεξαν στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα δεδομένα 200.000 σχεδόν ατόμων ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών σχετικά με τη μέση κατανάλωση αλκοόλ και τη μυϊκή μάζα, προσαρμόζοντάς τα σε τυχόν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η πρόσληψη πρωτεΐνης και το κάπνισμα.


Μετά από μια σειρά ενέργειες που θα διασφάλιζαν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων -διαφορετική ανάλυση σε άνδρες και γυναίκες λόγω διαφορετικής δομής του σώματος, κλιμάκωση της μυϊκής μάζας ανάλογα με το μέγεθος του σώματος καθώς οι πιο ογκώδεις άνθρωποι έχουν περισσότερους μυς- έκαναν χρήση ενός στατιστικού μοντέλου που θα απεικόνιζε τον τρόπο που η μυϊκή μάζα διαφοροποιείται σύμφωνα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

συνολικά, όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ ελαττωνόταν η μυϊκή μάζα

τα αποτελέσματα γίνονταν εμφανή μετά από περίπου μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (λίγο λιγότερο από ένα μικρό ποτήρι κρασί) και λίγο λιγότερο από δύο μονάδες για τις γυναίκες (το ισοδύναμο μιας μπίρας)

οι άνδρες και οι γυναίκες από τα πιο «γερά ποτήρια» -κατανάλωναν 20 μονάδες περίπου την ημέρα, όσο δύο μπουκάλια κρασί ή δέκα μπίρες- είχαν 4%-5% λιγότερη μυϊκή μάζα από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Όπως σημειώνουν οι δύο ερευνήτριες, «συγκρίνοντας αυτή τη διαφορά με τη μέση ετήσια απώλεια της μυϊκής μάζας (περίπου 0,5%), τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σχετικά με την υγεία μας καθώς γερνάμε».