Συστατικά:
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα (15 oz) φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 1 κονσέρβα (15 oz) ντομάτες σε κύβους
- 1 κουτί (6 oz) πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
- 2 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Προαιρετικές επικαλύψεις: τριμμένο τυρί, κρέμα γάλακτος, φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Οδηγίες:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικό φούρνο, ψήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, σπάζοντας τον με ένα κουτάλι καθώς ψήνεται. Αφαιρέστε τυχόν περιττό λίπος.
- Προσθέστε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους και το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και να μυρίσει.
- Προσθέστε τη σκόνη τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα και τη ρίγανη, επικαλύπτοντας το μείγμα κρέατος και κρεμμυδιού με τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε στην κατσαρόλα τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, τον πελτέ ντομάτας, τον ζωμό βοδινού και τα στραγγισμένα φασόλια. Ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
- Αφήνουμε το τσίλι να σιγοβράσει, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί ξεσκέπαστο για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το καρύκευμα με αλάτι και πιπέρι όσο χρειάζεται.
- Σερβίρετε το τσίλι con carne ζεστό, με τριμμένο τυρί, μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια αν θέλετε.
Αυτή η συνταγή τσίλι con carne είναι πιο ευχάριστη στο πλήθος και μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί για να ταΐσει μια μεγαλύτερη ομάδα. Μη διστάσετε να το προσαρμόσετε με τις αγαπημένες σας γαρνιτούρες ή πρόσθετα συστατικά όπως πιπεριές, καλαμπόκι ή jalapeños για ένα επιπλέον λάκτισμα. Απολαύστε αυτό το ανακουφιστικό και χορταστικό πιάτο σε ένα δροσερό βράδυ ή στην επόμενη συγκέντρωση με φίλους και οικογένεια.