Σε περιόδους στρες είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε πέντε κατηγορίες και είναι:
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το στρες «αδειάζει» τον οργανισμό από τα αποθέματα των βιταμινών Β. Γι’ αυτό καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β: άπαχο κρέας, πουλερικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα ω3 λιπαρά οξέα: Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ω-3 λιπαρά οξέα πέραν της αντιφλεγμονώδους δράσης τους έχει φανεί ότι προστατεύουν και την καρδιά από τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες. Πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, αλλά και το χορταρικό αντράκλα (ή γλιστρίδα).
Η τρυπτοφάνη: Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, του «φυσικού ηρεμιστικού» του εγκεφάλου. Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.
Το μαγνήσιο: Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία τόσο το μυϊκού όσο και του νευρικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί.
Τα αντιοξειδωτικά: Το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών οι οποίες «απενεργοποιούν» τα φυσικά αντιοξειδωτικά του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατίζει η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αυξάνεται η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς όταν διανύει μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο.
Ενισχύστε λοιπόν την άμυνα του οργανισμού σας προσλαμβάνοντας αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και τα διάφορα φυτοχημικά όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. Πηγές βιταμίνη C: οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες. Πηγές βιταμίνης Ε: το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πηγές σεληνίου: τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Πηγές φυτοχημικών: τα καρότα, τα σταφύλια, το μάνγκο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπ φρουτ, τα σταφύλια.