Διατροφή

Ποιες τροφές είναι καλές για τον εγκέφαλό σας;

Ποιες τροφές είναι καλές για τον εγκέφαλό σας;
Λειτουργικό τρόφιμο είναι αυτό που έχει δυνητικά θετική επίδραση στην υγεία πέρα από τη βασική διατροφή.

Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν κερδίσει δημοτικότητα στους δυτικούς πολιτισμούς λόγω των επιστημονικών ανακαλύψεων που συνδέουν ορισμένους διατροφικούς παράγοντες με ασθένειες. Για παράδειγμα, υπάρχει σχέση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και των καρδιακών παθήσεων. Αντίθετα, όταν τα κορεσμένα λίπη αντικαθίστανται από ακόρεστα λιπαρά σε μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνεται.

Λειτουργικό τρόφιμο είναι αυτό που έχει δυνητικά θετική επίδραση στην υγεία πέρα από τη βασική διατροφή. Πολλές από τις ίδιες τροφές που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς είναι επίσης καλές για τον εγκέφαλό σας. Παρακάτω αναφέρονται τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της διανοητικής εξασθένησης.

  • Καρύδια — Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών, τα καρύδια περιέχουν ένα Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτή η δράση βοηθά την καρδιά και τον εγκέφαλο.
  • Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι έχουν δείξει βελτίωση στη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων.
  • Χολίνη — μια οργανική ένωση που βρίσκεται στους κρόκους των αυγών, στο κοτόπουλο και στο μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διανοητικής πτώσης.
  • Μανιτάρια — Σε μια μελέτη με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, τα μανιτάρια συνδέθηκαν με μείωση της ήπιας γνωστικής έκπτωσης. Οι τύποι μανιταριών που περιλαμβάνονται στη μελέτη περιλαμβάνουν το shitake, το golden, το oyster και το white button.

Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και το γογγύλι, περιέχουν αντιοξειδωτικά λουτεΐνη, φυλλικό οξύ και βήτα καροτίνη που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας έτσι πιθανώς τη διανοητική πτώση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες για τα λειτουργικά τρόφιμα είναι περιορισμένες. Μεγάλο μέρος της έρευνας έχει διεξαχθεί σε τρωκτικά ή σε εργαστήριο. Αυτές οι μελέτες θεωρούνται προκλινικές και τα ίδια αποτελέσματα δεν μπορούν να προβλεφθούν σε ανθρώπους. Τούτου λεχθέντος, τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω είναι υγιεινά καθώς παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.