Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν πλέον προϊόντα βιολογικής γεωργίας, επειδή φοβούνται τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Ποια είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά της συμβατικής γεωργίας που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με τους ειδικούς;
1. τα κηπευτικά
Στις μονοετείς καλλιέργειες, τα υπολείμματα είναι συνήθως περισσότερα από ό,τι στα δενδρώδη. Κι αυτό γιατί στα τελευταία απαιτείται περισσότερος χρόνος για να περάσει το φυτοφάρμακο από τις ρίζες, να διασχίσει τον κορμό και να φτάσει στον καρπό.
2. η σταφίδα
Οι παραγωγοί της έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες. Γενικά στις μεγάλων εκτάσεων εντατικές μονοκαλλιέργειες, υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα για υπερβάσεις στη χρήση παρασιτοκτόνων. Η εντατική μονοκαλλιέργεια είναι συνθήκη για την επικινδυνότητα.
3. οι καλλιέργειες θερμοκηπίου
Εμφανίζουν συχνότερα υπερβάσεις. Στους σχετικούς ελέγχους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις καλλιέργειες.
Συμβουλές για τους καταναλωτές
– Πλύντε καλά τα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση με πράσινο σαπούνι από σαπωνοποίηση ελαίων. Ξεπλύντε τα καλά με άφθονο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών απομακρύνει περίπου το 40-60% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στην επιφάνεια.
– Μην περιορίζετε τις αγορές σας σε έναν καλλιεργητή. Η εναλλαγή στις αγορές των φρούτων και λαχανικών περιορίζει την πιθανότητα της χρόνιας έκθεσης στον κίνδυνο της παρουσίας υπολειμμάτων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στη χρόνια τοξικότητα, στο να τρώμε δηλαδή συστηματικά φρούτα και λαχανικά που έχουν υπολείμματα άνω των επιτρεπτών ορίων. Η χρόνια κατανάλωση έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση και ογκογένεση, προβλήματα στο αναπαραγωγικό, στο ανοσοποιητικό και στο ενδοκρινικό.