Διατροφή

Ποια φρούτα είναι σύμμαχοι κατά της αντίστασης στην ινσουλίνη;

Ποια φρούτα είναι σύμμαχοι κατά της αντίστασης στην ινσουλίνη;
Ενώ δεν υπάρχουν "θαυματουργά" φρούτα που να εξαφανίζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση που εμποδίζει τον οργανισμό σας να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ορμόνη ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας. Ενώ δεν υπάρχουν “θαυματουργά” φρούτα που να εξαφανίζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της. Έτσι, ας δούμε μερικά από τα καλύτερα φρούτα που μπορούν να σας βοηθήσουν!


Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ)

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) ενός τροφίμου μετρά πόσο γρήγορα αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όταν επιλέγετε φρούτα για τη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη, προτιμήστε αυτά με χαμηλό ΓΔ (κάτω από 55). Μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι:

  • Μούρα: Τα βατόμουρα, τα φράουλες, τα ράσπμπερι και τα blueberries είναι γεμάτα φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επίσης, έχουν χαμηλό ΓΔ, καθιστώντας τα ιδανικά για σνακ ή επιδόρπιο.
  • Μήλα: Ένα πλούσιο σε πηκτίνη μήλο την ημέρα, μπορεί να κρατήσει τον γιατρό μακριά (κυριολεκτικά)! Η πηκτίνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου.
  • Ακτινίδια: Αυτά τα γλυκόξινα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνη C και φυτικές ίνες, και έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μελέτες. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Φρούτα όπως:

  • Πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ: Πηγές βιταμίνης C και φυτικών ινών, με μελέτες να δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
  • Ρόδια: Αυτά τα νόστιμα φρούτα περιέχουν ουβερσετινόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα.
  • Κεράσια: Τα σκούρα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ενώ τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα κατάλληλα για την καταπολέμηση της ινσουλινοαντίστασης. Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια. Θυμηθείτε, όμως, ότι η διατροφή είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.