Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες και κάνουν καλό στο δέρμα, την καρδιά και τη γενική υγεία. Είτε τα τρώτε ψημένες, πολτοποιημένες ή τηγανητές, φέρνουν μια σειρά από οφέλη για το σώμα σας. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι είναι πλούσιες σε μακροθρεπτικά συστατικά όπως άμυλο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σε έναν μακρύ κατάλογο μικροθρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει μέταλλα (μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο), βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, C, E) και προβιταμίνη Α ( ως καροτενοειδή).
Οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν ανθοκυανίνες και περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και κουμαρίνες. Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ριζών και κονδύλων, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μετάλλων από το σιτάρι ή το ρύζι. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης γλυκοπατάτας:
Πεπτική ευεξία
- Πέψη με φυτικές ίνες: Οι γλυκοπατάτες είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Καρδιαγγειακή υγεία
- Θρεπτικά συστατικά φιλικά προς την καρδιά: Με σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και διαιτητικές ίνες, οι γλυκοπατάτες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ανοσολογική υποστήριξη
- Διατροφική δύναμη: Οι γλυκοπατάτες, γεμάτες με βιταμίνες Α και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
- Γεμάτα με αντιοξειδωτικά: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών και ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση.
Ζωτικότητα δέρματος
- Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Οι γλυκοπατάτες, άφθονες σε βήτα-καροτίνη, προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία και την πρόωρη γήρανση.
- Κολλαγόνο και υγεία κυττάρων: Η μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη συνολική υγεία του δέρματος.
Γνωστική λειτουργία
- Ασπίδα του εγκεφάλου: Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, ωφελώντας τη γνωστική υγεία.
- Σταθερό καύσιμο του εγκεφάλου: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στις γλυκοπατάτες παρέχουν μια σταθερή πηγή ενέργειας, υποστηρίζοντας την εστίαση και την πνευματική εγρήγορση.
- Μνήμη και όραση: Η βιταμίνη Α στις γλυκοπατάτες ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική ευεξία ενώ παράλληλα υποστηρίζει την όραση.
Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
- Φυσικός ρυθμιστής: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της γλυκοπατάτας επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.
- Κατανόηση του ΓΔ: Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), προκαλώντας σχετικά ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
- Φιλικές προς το διαβήτη: Παρά τη διαφορά GI, οι γλυκοπατάτες μπορούν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη για τους διαβητικούς όταν παρασκευάζονται με βράσιμο ή ατμό για μια πιο ήπια γλυκαιμική απόκριση.