Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.
Οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι εργάζονται στον τομέα της διατροφής και της επιστήμης των τροφίμων, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των δύο ρόλων.
Εκπαίδευση και κατάρτιση: Οι διαιτολόγοι έχουν συνήθως πιο επίσημη εκπαίδευση και κατάρτιση από τους διατροφολόγους. Οι διαιτολόγοι πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου στη διαιτολογία, τα τρόφιμα και τη διατροφή ή σε σχετικό τομέα, να ολοκληρώσουν μια εποπτευόμενη πρακτική άσκηση και να περάσουν μια εθνική εξέταση για να γίνουν εγγεγραμμένος διαιτολόγος (RD). Οι διατροφολόγοι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης, που κυμαίνονται από πτυχίο στη διατροφή έως ένα πιστοποιητικό ή δίπλωμα στη διατροφή.
Πεδίο πρακτικής: Το πεδίο πρακτικής για τους διαιτολόγους εστιάζεται περισσότερο στην ιατρική διατροφική θεραπεία και την κλινική διατροφή. Οι διαιτολόγοι συχνά εργάζονται σε νοσοκομεία, κλινικές και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντας διατροφικές συμβουλές και δημιουργώντας σχέδια γευμάτων για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις υγείας. Οι διατροφολόγοι μπορούν να εργαστούν σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως προγράμματα υγείας της κοινότητας, κέντρα γυμναστικής ή εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης, εστιάζοντας στη γενική διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική.
Διαπίστευση: Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος “διατροφολόγος” μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.
Συνοψίζοντας, οι διαιτολόγοι έχουν πιο εκτεταμένη εκπαίδευση και κατάρτιση στη διατροφή και συνήθως εστιάζονται στην κλινική διατροφή και τη θεραπεία ιατρικής διατροφής, ενώ οι διατροφολόγοι μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και να εργάζονται σε ευρύτερο φάσμα πλαισίων.
Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.
Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.