Διατροφή

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Μια συνταγή για αυθεντική deep dish pizza [vid]

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Μια συνταγή για αυθεντική deep dish pizza [vid]
Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Η Νάπολη πιστώνεται με την προέλευση της πίτσας στα τέλη του 1700 έως τις αρχές του 1800. Η deep dish pizza όμως;
Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η Νάπολη πιστώνεται με την προέλευση της πίτσας στα τέλη του 1700 έως τις αρχές του 1800. Αλλά μπορεί να ήταν εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο πιάτο σε στυλ ψωμιού που σερβίρεται από αρχαίους Αιγύπτιους, Ρωμαίους και Έλληνες. Στη συνέχεια, Ιταλοί μετανάστες έφεραν πίτσα στις ΗΠΑ τον 19ο-20ο αιώνα. Στο Σικάγο δημιουργήθηκε η πίτσα σε στυλ βαθύ πιάτου. Η πρώτη deep dish pizza πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από τους Ike Sewell και Ric Riccardo το 1943 στο εστιατόριό τους Pizzeria Uno. Η ιδέα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και η Pizzeria Uno έχει πλέον πάνω από 200 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο!


Πώς να φτιάξετε Deep Dish Pizza

Μόλις ξεπεράσετε το περίπλοκο μέρος μιας πίτσας με βαθύ πιάτο, δηλαδή την κρούστα, είναι πολύ απλό.

  • Παίρνετε ένα στρογγυλό τηγάνι ή μαντέμι, και το αλείφετε με ελαιόλαδο.
  • Σκουπίστε τη ζύμη. Απλώστε και σχηματίστε μια κρούστα ύψους 1 ίντσας στο πλάι.
  • Προσθέστε τυρί.
  • Βάλτε τις γαρνιτούρες σας.
  • Προσθέστε πολλή σάλτσα.

Συνταγή ζύμης πίτσας

  • 180 – 240 ml σάλτσα πίτσας
  • 1 μεγάλη χούφτα ανάμεικτα λαχανικά της επιλογής σας (όπως ντοματίνια, μελιτζάνες, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 112 – 168 g τυρί μοτσαρέλα (ή μοτσαρέλα χωρίς γαλακτοκομικά)
  • Ιταλικά καρυκεύματα (αποξηραμένος βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, κόκκινη πιπεριά κ.λπ. // προαιρετικά)
  • Τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • Φρέσκος βασιλικός (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Ετοιμάστε ζύμη πίτσας και σάλτσα αν χρησιμοποιείτε σπιτική.
  • Αν ψήνουμε λαχανικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο να ψηθούν, ρίχνουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 4-6 λεπτά στην επάνω σχάρα (χαμηλό/μέτριο ψήσιμο), ανακατεύοντας μια φορά για ομοιόμορφο ψήσιμο. Ή εάν χρησιμοποιείτε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση περγαμηνής, ψήστε λαχανικά, καθώς η λειτουργία ψησίματος δεν είναι ασφαλής με το λαδόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς C.
  • Στη συνέχεια, αλείψτε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο ή στρογγυλό ταψί ψησίματος με ελαιόλαδο και περάστε μια σκελίδα σκόρδο για καρύκευμα.
  • Βάλτε τη ζύμη σας κάτω στο ταψί και σπρώξτε τη γύρω από τις πλευρές. Αφήστε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά ενώ ετοιμάζετε την υπόλοιπη γαρνιτούρα σας.
  • Πρώτα πασπαλίζουμε με 1/2 τυρί μοτσαρέλα, μετά προσθέτουμε τα λαχανικά και μετά τη σάλτσα.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα, ιταλικά καρυκεύματα (αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, κόκκινη πιπεριά κ.λπ.) και τριμμένη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να αφρατέψει το τυρί και η σάλτσα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψετε και μετά σερβίρετε αμέσως. Αποθηκεύστε τα κρύα υπολείμματα σκεπασμένα στο ψυγείο έως και 2-3 ημέρες. Ή στην κατάψυξη έως 1 μήνα.