Διατροφή

Πίτα συνταγή: Πλούσια κρεμώδης πίτα με χαλούμι και λαχανικά

Πίτα συνταγή: Πλούσια κρεμώδης πίτα με χαλούμι και λαχανικά
Πίτα συνταγή: Τραγανή ζύμη, κρεμώδης σάλτσα, πολλά πολύχρωμα λαχανικά και μαλακά κομμάτια αλμυρού τυριού χαλούμι.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τραγανή ζύμη, κρεμώδης σάλτσα, πολλά πολύχρωμα λαχανικά και μαλακά κομμάτια αλμυρού τυριού χαλούμι. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πίτα λαχανικών με χαλούμι εέχει καταπληκτική γεύση. Όλα έχουν να κάνουν με αυτή την κρεμώδη γέμιση.


Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • 1 κρεμμύδι σε κύβους
  • 4 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 10 μέτρια μανιτάρια, κομμένα σε κύβους
  • 250 g σπαράγγια, κομμένα σε φέτες
  • 1 πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 140 g (~ 1 φλιτζάνι) κατεψυγμένα μπιζέλια
  • 160 g (~ ¾ φλιτζάνι) κονσερβοποιημένο γλυκό καλαμπόκι
  • 450 γρ τυρί χαλούμι, κομμένο σε κύβους (~ 3 φλιτζάνια σε κύβους)
  •  3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι (συν περισσότερο για το πασπάλισμα)
  • 400 ml (~ 1 ½ φλιτζάνι) γάλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • Μαύρο πιπέρι
  • Λάδι για ψεκασμό
  • 2 φύλλα έτοιμη τυλιγμένη κρούστα

 

Οδηγίες

  • Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα κομμένα σε κύβους. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά και μετά προσθέστε τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, την πιπεριά, τον αρακά και το γλυκό καλαμπόκι. Μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα λαχανικά να είναι αρκετά μαλακά.
  • Εν τω μεταξύ, προσθέστε το χαλούμι κομμένο σε κύβους σε ένα ξεχωριστό τηγάνι (δεν χρειάζεται λάδι) και απλώστε το σε μια στρώση αν είναι δυνατόν. Αφήστε το να ψηθεί για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να ψηθεί το υγρό. Αφήνουμε το χαλούμι να ροδίσει παντού και το προσθέτουμε στα μαγειρεμένα λαχανικά.
  • Στο ίδιο τηγάνι που έψατε το χαλούμι (ή καινούργιο τηγάνι αν προτιμάτε), λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ρό και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέστε λίγο το γάλα κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, και αφήνοντας το μείγμα να ενωθεί σε μια λεία πάστα κάθε φορά πριν προσθέσετε περισσότερο γάλα. Όταν προσθέσετε όλο το γάλα και η σάλτσα σας γίνει λεία και κρεμώδης, προσθέστε τη ρίγανη και μπόλικο μαύρο πιπέρι (μάλλον δεν θα χρειαστείτε καθόλου αλάτι, καθώς το χαλούμι είναι αλμυρό). Ανακατεύουμε τη λευκή σάλτσα με τα λαχανικά και το χαλούμι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Ψεκάστε ελαφρά μια φόρμα για κέικ 8 ιντσών με λάδι (ή αλείψτε με βούτυρο).
  • Ανοίγετε τη ζύμη με λίγο αλεύρι (ακόμα και αν αγοράσετε έτοιμο ρολό, είναι πιο ωραίο αν το κάνετε λίγο πιο αραιό). Απλώστε ένα από τα φύλλα χαλαρά πάνω από τη φόρμα του κέικ, και σιγά-σιγά απλώστε το στη φόρμα, πιέζοντας απαλά στις γωνίες. Τρυπήστε τον πάτο της ζύμης αρκετές φορές και ψήστε στα τυφλά για περίπου 15 λεπτά στους 190°C, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσει.

 

  • Όταν η θήκη ζαχαροπλαστικής και η κρεμώδης γέμιση είναι και οι δύο ως επί το πλείστον δροσερές (μια μικρή ποσότητα υπολειπόμενης θερμότητας είναι εντάξει), προσθέστε τη γέμιση στη θήκη. Στρώνουμε το άλλο φύλλο ζύμης από πάνω και τσακίζουμε γύρω από τις άκρες. Κόψτε την περίσσεια ζύμης και χρησιμοποιήστε τα στολίδια για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο πάνω από την πίτα εάν θέλετε. Κάντε μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος της πίτας για να βγει ο ατμός.
  • Αλείψτε ελαφρά την κορυφή της πίτας με γάλα και ψήστε στους 190°C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει τραγανή παντού.
  • Αφαιρέστε προσεκτικά την πίτα από τη φόρμα του κέικ και σερβίρετε. Για πιο προσεγμένες φέτες, αφήστε την πίτα να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την κόψετε.