Βάλτε φωτιά στη διατροφή σας! Τα πικάντικα φαγητά συμβάλλουν στη μείωση του ρίσκου θνησιμότητας κατά 14%.
Σας αρέσουν τα καυτερά; Τότε σας έχουμε καλά νέα! Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν μειωμένο ρίσκο θνησιμότητας κατά 14%. Θετικά αποτελέσματα σχετικά με μείωση της θνησιμότητας απολαμβάνουν κατά 10% και όσοι τρώνε πικάντικες τροφές μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Το τσίλι λοιπόν, φαίνεται πως κάνει καλό στην υγεία και αυτό το επιβεβαιώνει μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.
«Τα μπαχαρικά και τα βιοενεργά συστατικά τους, όπως η καψαϊκίνη, μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας καθώς και αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιυπερτασική δράση» όπως τονίζει ο καθηγητής Jun Lv του Ιατρικού και επιστημονικού κέντρου υγείας του Πεκίνου στην Κίνα. Όλες αυτές οι “αντί” δράσεις προστατεύουν τους ανθρώπους από καρδιακές και αναπνευστικές ασθένειες και καρκίνους.
Η συγκεκριμένη έρευνα, βασίστηκε στις διατροφικές πληροφορίες που προέκυψαν από συνήθειες μισού εκατομμυρίου ενήλικων κατοίκων της Κίνας και καθόρισε ως πικάντικα φαγητά, αυτά που περιέχουν πιπεριές τσίλι σε κάθε μορφή (λάδι, σάλτσα) ή καυτερό πιπέρι. Φυσικά αυτή δεν είναι η μόνη έρευνα που ασχολήθηκε εκτενώς με τις θετικές ιδιότητες των πικάντικων τροφών. Παλαιότερα, το Πανεπιστήμιο Purdue έδειξε μέσα από έρευνα ότι τα πικάντικα φαγητά μπορούν να ελέγξουν την όρεξη μας και να κάνουν καλό στο μεταβολισμό μας. Επίσης, πρωτογενείς έρευνες σε ζώα φανέρωσαν πως η καψαικίνη – το βασικό συστατικό του τσίλι – μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό στις καύσεις θερμίδων.
Αν λοιπόν είσαι από εκείνους που αγαπούν το καυτερό φαγητό ή τουλάχιστον το πικάντικο, ξεκίνα να το βάζεις στην καθημερινότητά σου χωρίς φόβο. Καλό είναι να δοκιμάσεις την πιο φρέσκια εκδοχή του αφού οι έρευνες δείχνουν πως οι φρέσκιες πιπεριές τσίλι προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ασθένειες σε σχέση με τις αποξηραμένες ή το λάδι από τσίλι.