Σε όλο τον κόσμο, οι γαστρονομικές παραδόσεις ποικίλλουν ευρέως, με αποτέλεσμα μια συναρπαστική σειρά από πιάτα που μπορεί να φαίνονται παράξενα ή ασυνήθιστα στους ξένους. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από μερικά από τα πιο παράξενα τρόφιμα που καταναλώνονται σε διάφορες χώρες.
Balut (Φιλιππίνες)
Το Balut είναι ένα δημοφιλές φαγητό του δρόμου στις Φιλιππίνες και είναι ουσιαστικά ένα γονιμοποιημένο έμβρυο πάπιας που βράζεται και τρώγεται από το κέλυφος. Είναι μια λιχουδιά που εκτιμάται για τη μοναδική γεύση και την υφή της, αν και μπορεί να είναι δυσάρεστη για όσους δεν έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν εμβρυϊκά αυγά.
Fugu (Ιαπωνία)
Το Fugu, ή pufferfish, είναι μια εξαιρετικά τοξική λιχουδιά στην Ιαπωνία που απαιτεί εξειδικευμένη προετοιμασία για την αφαίρεση των δηλητηριωδών μερών. Οι σεφ πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρή εκπαίδευση και να λάβουν άδεια για να σερβίρουν fugu λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την κατανάλωσή του. Παρά τον κίνδυνο, πολλοί λάτρεις αναζητούν το fugu για τη λεπτή του γεύση και τη συγκίνηση του να φάνε κάτι δυνητικά θανατηφόρο.
Hákarl (Ισλανδία)
Το Hákarl είναι ένα παραδοσιακό ισλανδικό πιάτο που παρασκευάζεται από ζυμωμένο κρέας καρχαρία. Το κρέας θάβεται σε άμμο και χαλίκι για αρκετές εβδομάδες για να μπορέσει να ζυμωθεί και μετά κρεμιέται για να στεγνώσει για αρκετούς μήνες. Το αποτέλεσμα είναι μια πικάντικη, γεμάτη αμμωνία λιχουδιά που είναι επίκτητη γεύση για πολλούς.
Casu Marzu (Ιταλία)
Το Casu Marzu είναι ένα τυρί της Σαρδηνίας που περιέχει ζωντανές προνύμφες εντόμων. Οι προνύμφες της μύγας του τυριού εισάγονται στο τυρί για να βοηθήσουν στη ζύμωση, με αποτέλεσμα μια απαλή, κρεμώδη υφή. Ενώ οι προνύμφες είναι τεχνικά ακόμα ζωντανές όταν καταναλώνονται, το τυρί θεωρείται από ορισμένους λιχουδιά για τη μοναδική του γεύση.
Surströmming (Σουηδία)
Το Surströmming είναι ζυμωμένη ρέγγα της Βαλτικής που είναι γνωστή για την έντονη, πικάντικη μυρωδιά της. Η διαδικασία της ζύμωσης δημιουργεί μια έντονη μυρωδιά που πολλοί βρίσκουν δυσάρεστη, αλλά θεωρείται λιχουδιά στη Σουηδία, που τρώγεται συχνά με ψωμί, πατάτες και κρεμμύδια.
Αυτά τα παραδείγματα υπογραμμίζουν την ποικιλομορφία της παγκόσμιας κουζίνας και την προθυμία των ανθρώπων να αγκαλιάσουν φαγητά που μπορεί να φαίνονται παράξενα ή ασυνήθιστα σε άλλους. Ενώ αυτά τα πιάτα μπορεί να προκαλούν τον ουρανίσκο ορισμένων, έχουν πολιτιστική σημασία για τις κοινότητες που τα απολαμβάνουν.