Διατροφή

Πεπόνι: ενισχύει την πνευματική λειτουργία

Πεπόνι: ενισχύει την πνευματική λειτουργία
  Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και τα φρούτα έχουν την τιμητική τους! Ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα είναι το πεπόνι, το οποίο εκτός από γεύση και δροσιά προσφέρει στον οργανισμό πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών. Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Σολωμού,Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc. Διευθύντρια Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. […]

 

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και τα φρούτα έχουν την τιμητική τους! Ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα είναι το πεπόνι, το οποίο εκτός από γεύση και δροσιά προσφέρει στον οργανισμό πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Σολωμού,Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc. Διευθύντρια Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.

Συγκεκριμένα, το πεπόνι περιέχει βιταμίνη B6, η οποία ενισχύει την καλύτερη πνευματική λειτουργία.

Επιπλέον, το πλούσιο περιεχόμενο του πεπονιού σε βιταμίνη C και β- καροτένιο, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από το  οξειδωτικό στρες και όλα τα χρόνια νοσήματα.

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης το αυξημένο περιεχόμενο του σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς.

Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Συνοπτικά, η διατροφική αξία του πεπονιού (ανά 100γρ) έχει ως εξής:

Ενέργεια: 34 kcal

Υδατάνθρακες: 8.16 γρ

Πρωτεΐνες: 0.84 γρ

Λίπος: 0.19 γρ

Φυτικές ίνες: 0.8 γρ

Νερό: 90 γρ

Ασβέστιο (Ca): 9 mg

Σίδηρος: 0.21 mg

Κάλιο: 267 mg

Βιταμίνη C: 36.7 mg

Ιδανικοί τρόποι για να απολαύσουμε το πεπόνι είναι είτε μαζί με γιαούρτι ή σε ζελέ ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα και ξηρούς καρπούς σε φρουτοσαλάτες.