Η παρασκευή των τέλειων πατζαροκεφτέδες είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας τη γήινη γλυκύτητα των παντζαριών με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο. Δείτε πώς να τα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.
Τα συστατικά
- 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα παντζάρια, τριμμένα
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα ή ρύζι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά (χρησιμοποιήστε χωρίς γλουτένη εάν χρειάζεται)
- 1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
- 1 κουταλιά της σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Ελαιόλαδο για μαγείρεμα
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα παντζάρια, τη μαγειρεμένη κινόα ή το ρύζι, τη φρυγανιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα φρέσκα μυρωδικά. Προσθέστε το αλεσμένο κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα. Προσαρμόστε το καρύκευμα σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ανακατέψετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Το μείγμα πρέπει να συγκρατείται όταν πιέζεται αλλά να μην είναι πολύ υγρό.
Πλάθετε το μείγμα σε μικρές μπάλες, διαμέτρου περίπου 1 έως 1,5 ίντσας, και τοποθετήστε τις στο έτοιμο ταψί. Αλείψτε ελαφρά τα μπαλάκια με ελαιόλαδο για να γίνουν τραγανά στο φούρνο. Ψήνετε τα μπαλάκια παντζαριού στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανά εξωτερικά. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα μπαλάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρουμε. Αυτά τα μπιφτέκια σερβίρονται μόνα τους ως χορτοφαγικό κυρίως πιάτο ή συνδυάζονται με τα αγαπημένα σας ζυμαρικά και σάλτσα μαρινάρας. Κάνουν επίσης μια νόστιμη προσθήκη σε σαλάτες, σάντουιτς ή μπολ του Βούδα.