Οι πατάτες είναι σχετικά φθηνές, εύκολες στην καλλιέργεια και συσκευάζονται με ποικιλία θρεπτικών ουσιών. Εδώ είναι 7 οφέλη για την υγεία και τη διατροφή των πατατών. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά όλα τα οφέλη της πατάτας στον οργανισμό μας καθώς και τα θρεπτικά της στοιχεία.
- Οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων.
- Μια μέτρια ψητή πατάτα (6,1 ουγκιές ή 173 γραμμάρια), συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, παρέχει
- Θερμίδες: 161
- Λίπος: 0,2 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 4,3 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 36,6 γραμμάρια
- Ίνες: 3,8 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 28% της RDI
- Βιταμίνη Β6: 27% του RDI
- Κάλιο: 26% του RDI
- Μαγγάνιο: 19% του RDI
- Μαγνήσιο: 12% του RDI
- Φώσφορος: 12% του RDI
- Νιασίνη: 12% του RDI
- Φολικό: 12% του RDI
Η θρεπτική περιεκτικότητα των πατατών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής τους. Για παράδειγμα, το τηγάνισμα πατάτας προσθέτει περισσότερες θερμίδες και λίπος παρά το ψήσιμο.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το δέρμα των πατατών περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Το ξεφλούδισμα των πατατών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θρεπτική τους περιεκτικότητα.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά
- Οι πατάτες είναι πλούσιες σε ενώσεις όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα .
- Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα εξουδετερώνοντας δυνητικά επιβλαβή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου .
- Μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στις πατάτες μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του ήπατος και του παχέος εντέρου .
- Οι χρωματιστές πατάτες όπως οι μωβ πατάτες μπορούν να έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις λευκές πατάτες. Αυτό τους καθιστά δυνητικά πιο αποτελεσματικούς στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών .
Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα