Οι πατάτες συνήθως δεν θεωρούνται θρεπτικές. Ωστόσο, αυτό το λαχανικό για όλες τις χρήσεις έχει μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή. Αν και οι τηγανιτές πατάτες και οι φλούδες της πατάτας μπορεί να είναι βαριές σε λίπος και θερμίδες, η ίδια η πατάτα είναι χωρίς λίπος και χοληστερόλη, καθώς και χαμηλή σε νάτριο. Ετοιμασμένες με τον σωστό τρόπο, οι πατάτες μπορούν να κάνουν ένα νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο. Οι πατάτες είναι το λαχανικό που καταναλώνεται πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2017, υπολογίστηκε ότι κάθε άτομο κατανάλωνε 49,2 κιλά πατάτες. Αυτό το αγαπημένο λαχανικό είναι εύκολο στην καλλιέργεια και χρησιμοποιείται σε αμέτρητα πιάτα σε όλη τη χώρα όλο το χρόνο.
Οφέλη για την υγεία
Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος κρατώντας σας χορτάτους περισσότερο. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων διατηρώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Οι πατάτες είναι επίσης γεμάτες αντιοξειδωτικά που δρουν για την πρόληψη ασθενειών και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, οι πατάτες μπορούν να προσφέρουν τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:
Πεπτική Υγεία
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στις πατάτες είναι ένας ειδικός τύπος που ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο έχει τα οφέλη για την υγεία τόσο των διαλυτών όσο και των αδιάλυτων ινών και προκαλεί λιγότερα αέρια από άλλους τύπους ινών. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου στις πατάτες μαγειρεύοντας τες μια μέρα νωρίτερα και κρυώνοντάς τες στο ψυγείο για μια νύχτα. Μη διστάσετε να τα ξαναζεστάνετε πριν φάτε. Όπως και οι διαλυτές φυτικές ίνες, το ανθεκτικό άμυλο στις πατάτες δρα ως πρεβιοτικό – τροφή για καλά βακτήρια στο παχύ έντερο που βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Όπως και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πρόληψη ασθενείας
Οι πατάτες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά – ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες από το να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις πατάτες, αφήστε τη φλούδα και επιλέξτε πολύχρωμα είδη όπως μοβ πατάτες. Όσο περισσότερο χρώμα έχει η πατάτα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Επιπλέον, η φλούδα της πατάτας μπορεί να έχει έως και 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα της. Επομένως, μην φοβάστε να φάτε τη φλούδα της πατάτας σας.
Χαμηλή πίεση αίματος
Η ψημένη φλούδα πατάτας είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και μαγνησίου. Όταν δεν έχετε αρκετό κάλιο στη διατροφή σας, το σώμα σας διατηρεί επιπλέον νάτριο και η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση. Μια πλούσια σε κάλιο διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας την καρδιά και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Θρέψη
Μια πατάτα χωρίς φλούδα παρέχει:
- πάνω από το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης C
- περίπου το ήμισυ της βιταμίνης Β6 που απαιτείται για την ημέρα
- περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα
- Οι πατάτες είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέος.
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Μία μέτρια πατάτα περιέχει:
- Θερμίδες: 161
- Πρωτεΐνη: 4,3 γραμμάρια
- Λίπος: 0,2 γρ
- Υδατάνθρακες: 37 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 3,8 γρ
- Ζάχαρη: 2 γραμμάρια