Διατροφή

Πατατάκια: Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα πατατάκια στην υγεία μας;

Πατατάκια: Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα πατατάκια στην υγεία μας;
Πατατάκια: Η συχνή κατανάλωση τσιπς μπορεί να συμβάλει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω της ποσότητας και του είδους του λίπους που βρίσκεται στα πατατάκια.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα πατατάκια είναι ένα φθηνό, νόστιμο και εύκολα διαθέσιμο σνακ, αλλά το γεγονός ότι επιβαρύνει το σώμα σας μπορεί να μην αξίζει την ευχαρίστηση. Ενώ η περιστασιακή απόλαυση μιας χούφτας πατατάκια δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε κάποιον που καταναλώνει μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή, οι πραγματικοί κίνδυνοι προκύπτουν όταν καταναλώνετε πατατάκια σε καθημερινή βάση ή τα επιλέγετε τακτικά από πιο υγιεινές επιλογές.


Αύξηση βάρους

Τα πατατάκια είναι συνήθως πλούσια σε λίπος και θερμίδες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας. Μια ουγγιά από απλά πατατάκια, ή περίπου 15 με 20 πατατάκια, περιέχει περίπου 10 γραμμάρια λίπους και 154 θερμίδες. Μια μελέτη του 2015 στο “Health Affairs” διαπίστωσε ότι οι τηγανητές πατάτες σε λάδι (συμπεριλαμβανομένων των πατατών) ήταν από τα τρόφιμα που συνδέονται πιο έντονα με την αύξηση βάρους. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υψηλή χοληστερόλη

Η συχνή κατανάλωση τσιπς μπορεί να συμβάλει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω της ποσότητας και του είδους του λίπους που βρίσκεται στα πατατάκια. Τα περισσότερα πατατάκια είναι τηγανητά, μια διαδικασία που δημιουργεί τρανς λιπαρά, το πιο επικίνδυνο είδος. Επιπλέον, τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα των τσιπς είναι συχνά κορεσμένα λίπη, τα οποία συμβάλλουν επίσης σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών στην κυκλοφορία του αίματος συνδέονται με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τα υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών στη διατροφή συσχετίζονται με υψηλά επίπεδα στο αίμα.

Χαμηλή Διατροφή

Εάν συμπεριλαμβάνετε τακτικά τσιπς ως μέρος της διατροφής σας, μπορεί να μην καταναλώνετε τόσα θρεπτικά συστατικά όσο θα έπρεπε. Τα πατατάκια είναι συνήθως χαμηλά σε βιταμίνες και μέταλλα και τείνουν να εκτοπίζουν πράγματα στη διατροφή που είναι υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση υγιεινών σνακ μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τυχόν διατροφική έλλειψη κατά την ώρα των γευμάτων, οπότε αν επιλέξετε τσιπς αντί για σνακ με υψηλή θρεπτική πυκνότητα, δεν θα έχετε αυτό το όφελος.

Υψηλή πίεση του αίματος

Η περιεκτικότητα σε νάτριο στα πατατάκια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή σας υγεία. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και νεφρική νόσο. Τα πατατάκια έχουν γενικά μεταξύ 120 και 180 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά ουγγιά και τα τσιπς τορτίγιας μπορούν να έχουν 105 έως 160 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά ουγγιά. Μια σακούλα πατατάκια συνήθως περιέχει περισσότερα από μια ουγγιά, τόσοι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από ό,τι καταλαβαίνουν όταν τρώνε πατατάκια. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς του 2010, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλατιού στα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, ενώ άτομα άνω των 50 ετών, Αφροαμερικανοί και οποιοσδήποτε με υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο ή διαβήτη δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Υγιείς εναλλακτικές λύσεις

Τα ψημένα πατατάκια και τα τσιπς τορτίγιας τείνουν να έχουν χαμηλότερες θερμίδες και λίπος από τα τηγανητά πατατάκια, αν και μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Τα ανάλατα κουλούρια ολικής αλέσεως και τα ποπ κορν με αέρα είναι επιλογές χαμηλών λιπαρών, χαμηλών θερμίδων που παρέχουν επίσης επιπλέον φυτικές ίνες, καθιστώντας τις καλύτερες επιλογές σνακ από τα πατατάκια. Άλλες υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ψημένα τσιπς λαχανικών ή τσιπς μήλου.