Μέλος της οικογένειας που περιλαμβάνει τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, οι πατάτες (solanum tuberosum) αποτελούν το υπόγειο ενεργειακό απόθεμα του φυτού. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών τύπων πατάτας, καλύπτοντας κάθε προτίμηση.
Διατροφική αξία
Οι πατάτες προσφέρουν μια πιο ευνοϊκή αναλογία θρεπτικών συστατικών προς τιμή από πολλά άλλα λαχανικά και αποτελούν σημαντικό βασικό προϊόν σε όλο τον κόσμο. Στη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλουν χρήσιμα στην πρόσληψη βιταμίνης C, καλίου, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Δεδομένου του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, οι πατάτες είναι μια καλή επιλογή επειδή παρέχουν τροφή γρήγορα σε λιγότερη γη.
Χαμηλή σε λιπαρά
Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας, έχουν αρνητική άποψη για τις πατάτες, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι όταν είναι βρασμένες ή ψημένες, οι πατάτες είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά. Οι κόνδυλοι είναι πλούσιοι σε άμυλο, αλλά προσφέρουν λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ζυμαρικά και το ρύζι, συμβάλλουν σε χρήσιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.
Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών, μέρος του αμύλου στις πατάτες είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα μικρόβια του εντέρου μας . Αυτό συμβαίνει επειδή είναι «ανθεκτικό άμυλο», που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στην πέψη μας, αλλά μπορεί να διασπαστεί από τα βακτήρια του εντέρου μας, παρέχοντάς τους το καύσιμο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν.
Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, οι πατάτες μπορούν να ωφελήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στη διαχείριση της όρεξης. Μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει το ανθεκτικό άμυλο από πατάτες με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, χαμηλότερη συσσώρευση λίπους και μικρότερη αύξηση βάρους. Μια μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα 30 γραμμαρίων ανθεκτικού αμύλου κάθε μέρα σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων έδειξε ότι αυτό φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε υγιείς ανθρώπους. Αξίζει να θυμάστε ότι μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα των πατατών σε ανθεκτικό άμυλο βράζοντας, κρυώνοντας και αποθηκεύοντάς τες στο ψυγείο πριν τις φάτε.
Πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών
Οι πατάτες είναι μια χρήσιμη πηγή φυτικών ενώσεων που έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση. Η σάρκα της πατάτας είναι πηγή καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που είναι ευεργετικά για τα μάτια. Οι πατάτες είναι επίσης πηγή πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένου του χλωρογενικού οξέος , και φλαβονοειδών, τα κυρίαρχα των οποίων είναι η κατεχίνη και η επικατεχίνη.